Цифрові держави стануть новою нормою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цифрові держави стануть новою нормою

Фінтех і Картки
1129
Влада Естонії вважає, що земля і територія – це застаріла формальність. Щоб бути громадянином, не обов’язково жити в конкретній країні. Прибалтійська держава доводить цю тезу на практиці: збільшує населення за рахунок «електронних громадян» і створює цифрові посольства на віддалених серверах.
За чверть століття незалежності невелика прибалтійська країна перетворилася на зразкову електронну державу. Громадяни голосують, реєструють дітей і відкривають бізнес в режимі онлайн, використовуючи лише ID-карту і клавіатуру для введення PIN-коду. Дані пацієнтів державних клінік проводяться через блокчейн, а поземельні книги зберігаються у відкритих онлайн-регістрах. Якщо Естонію зітре з лиця землі в результаті війни або природної катастрофи, її дані і сервіси збережуться, і функції держави можна буде відновити.
«Папір можна підробити, папір може брехати, а інформація в реєстрі – ні, – вважає Тааві Котка, керівник інформаційного управління уряду Естонії. Країна перетворилася на бінарний код, і скоро інші держави наслідуватить її приклад, переконаний Котка.
Однак цифрові дані мають істотнй мінус, який несе величезні ризики, – вони вразливі для кібератак. Щодня на державні сервіси обрушуються сотні тисяч кібератак. Котка вважає, що ідеальним вирішенням цієї проблеми повинні стати цифрові посольства.
На території дружніх країн будуть зберігатися сервери з естонськими даними. І в разі атаки уряд Естонії зможе відновити систему, використовуючи зовнішні бази даних в інших країнах. Влада вже веде переговори з Великобританією та іншими державами, щоб встановити свої сервери за умовами Віденської конвенції.
Також Естонія експериментує з цифровою інфраструктурою, розробленою приватними компаніями. Як зазначив Котка в інтерв’ю WIRED, держава зацікавлена в хмарних сервісах Amazon Cloud і Microsoft Azure. Спільно з Microsoft влада вже провела дві симуляції швидкого переходу з власних серверів на сервери приватної компанії.
Громадянам турбуватися про безпеку своїх даних не варто, запевняє Котка. За його словами, 85% даних не належать до категорії цінних і секретних, бо ці ж відомості продубльовані у відкритих базах даних. Інші 15% надійно захищені блокчейном і зберігаються на приватних серверах.
Естонія не тільки розвиває цифрові сервіси, але також привертає за допомогою технологій нових віртуальних громадян. В країні не росте народжуваність, і, на відміну від Німеччини та Великобританії, в Естонію приїжджає незначна кількість мігрантів – в 2015 році сюди переїхало всього 7 сімей. Якщо ситуація не зміниться, то через 10 років населення постаріє, а робоча сила в складі 650 тис. осіб скоротиться на 15%.
Щоб вирішити проблему, держава відкрила можливість електронного громадянства. До 2025 року Естонія планує перетворити країну з населенням в 1,3 млн на міжнародну спільноту з більш ніж 10 млн громадян.
Сьогодні будь-яка людина може стати електронним резидентом Естонії. Для цього потрібно подати заявку на сайті. Приблизно через місяць, якщо заявка буде схвалена, громадянин отримає естонську ID-карту, що, однак, не рівносильно паспорту та прописці. За її допомогою можна реєструвати бізнес в Естонії, відкривати рахунок в місцевому банку і користуватися іншими цифровими сервісами країни. «Концепція країни змінилася. Земля, територія – це застаріле поняття. Сьогодні неважливо, де ви знаходитеся фізично», – зазначив Котка.
Юлія Красильникова
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас