В Україні запустили відкриту систему закупівель для бізнесу (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запустили відкриту систему закупівель для бізнесу (інфографіка)

Казна та Політика
530
Майданчики – учасники системи державних закупівель ProZorro об’єдналися для того, щоб створити в Україні недержавну відкриту електронну систему Rialto.
Нова система для комерційних торгів побудована за аналогічними принципами: єдині правила гри для всіх, публічність, прозорий вибір переможця і чесна конкуренція. На початковому етапі до RIALTO підключилося більше десяти торгових майданчиків, які працюють в ProZorro.
В Україні запустили відкриту систему закупівель для бізнесу (інфографіка)
Система буде працювати наступним чином. Замовник вибирає один з майданчиків, публікує на ньому оголошення, після чого тендер оголошується одночасно на всіх майданчиках. Учасники торгів бачать оголошення про тендер і можуть через свій майданчик ставити запитання отримувати відповіді, якщо в цьому буде необхідність, а також подавати свої пропозиції. Вся інформація про це буде збиратися і зберігатися – аж до закриття тендеру.
«Тендерні процедури перестають бути громіздкими. Це той випадок, коли, як люблять говорити програмісти, цілі міністерства можна замінити одним скриптом. Не знаю, як щодо міністерства, а ось процес вибору постачальника замінити скриптом можна», – каже Андрій Кучеренко, керівник системи відкритих комерційних закупівель Rialto (екс-координатор ProZorro).
За його словами, нова система допоможе замовникам істотно економити бюджет за рахунок конкуренції, а також час. «Замовнику практично не доведеться витрачати час на вибір постачальника. Він зможе фокусуватися на інших речах – що він купує, які вимоги у нього до предмету закупівлі та як він перевірить якість», – додає Андрій Кучеренко.
Головна перевага нової системи – її прозорість. Вона не виключає зловживань під час торгів, але учасники бачитимуть, кого вибрали переможцем, і що саме він пропонував. Вони зможуть привернути увагу до порушень. Саме ця можливість нової системи повністю змінить ринок комерційних закупівель, на думку творців.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас