Перше читання колом. Депутати зменшили "хотілки", але підвищили собі зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перше читання колом. Депутати зменшили "хотілки", але підвищили собі зарплати

Казна та Політика
772
Верховна Рада прийняла проект бюджету на 2017 рік в першому читанні. Обговорення тривало трохи більше двох годин.
Презентував бюджет глава підкомітету з видатків бюджетного комітету Олександр Горбунов.
З боку уряду на запитання депутатів відповідав міністр фінансів Олександр Данилюк і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Останній був провідником бюджету: на піках дискусій слово брав Гройсман і “гасив” розпал пристрастей.
До розгляду в парламенті проект кошторису розглядався в комітеті з питань бюджету.
Саме на цьому етапі укладаються політичні домовленості про проходження документа в парламенті і задовольняються або ігноруються депутатські “хотілки”.
За час перебування в комітеті з проектом бюджету-2017 відбулося багато цікавого.
Парламентарії подали до нього 1 167 поправок. Їх повне прийняття означало б збільшення витрат більш ніж на трильйон гривень.
За підсумками розгляду депутатських побажань комітет врахував всього 445 поправок. При цьому частина з них офомлена в окреме “доручення уряду”, яке Кабмін ще розглядатиме.
Оскільки під час обговорення в комітеті Мінфін багато поправок не підтримував, але охоче виступав за їх включення в доручення, то останнє можна розцінювати як важливий фільтр “хотілок”.
Удвічі
У середу на фінальному засіданні комітету, присвяченому підготовці бюджету-2017, в присутності міністра фінансів і його заступників Оксани Маркарової і Сергія Марченка депутати обговорили можливість підвищення собі зарплати.
Ціна питання – близько 1 млрд грн. Зміни вступають в силу з 1 листопада 2016 року.
В основному представники міністерства висловлювали свою незгоду з деякими поправками, найчастіше посилаючись на дисбаланс бюджету або ж некоректність збільшення одних витрат за рахунок скорочення інших. Однак в питанні підвищення зарплат депутатам позиція міністерства виявилася більш гнучкою.
“Зарплати потрібно піднімати. Але ситуація така, що зараз під будь-яке підвищення потрібно оптимізувати витрати десь в іншому місці. Скоротять – будь ласка, будуть вищі зарплати. Це їхнє рішення”, – прокоментував рішення депутатів міністр фінансів Олександр Данилюк.
Є така думка: слабкий опір підвищенню зарплат депутатам з боку уряду став авансом за консолідацію народних обранців в голосуванні за бюджет.
Друга версія – підвищення зарплат протягнули “під шумок”.
“Просто на тлі бюджету це не так помітно”, – сказав співрозмовник ЕП в Мінфіні. Спочатку ціна питання не була прорахована, а потім, коли прорахували, було вже пізно що-небудь міняти.
У міністерстві визнають: підвищення зарплат народним обранцям – це рішення, яке навряд чи вийде відмотати назад.
Бій “хотілок”
Наступним тестом на лояльність до депутатських “хотілок” для уряду стане розгляд підтриманих комітетом понад 400 поправок на етапі підготовки бюджету до другого читання.
Серед них – поправки щодо збільшення видатків на міста і області, по округах яких обиралися депутати. Відхилити їх одним махом уряд не може. В такому випадку в парламенті може не знайтися необхідної кількості голосів.
За традицією відбір регіональних поправок відбувається так: до уваги беруться пропозиції найвпливовіших депутатів або ж депутатів тих політичних сил, з якими доведеться домовлятися. Пропозиції опозиції в основному ігноруються.
Передбачити нову субвенцію із загального фонду держбюджету на будівництво Подільського моста через Дніпро в Києві на суму 1,135 млрд грн.
Передбачити субвенцію обласному бюджету Миколаївської області на реконструкцію та будівництво мостів через річки Південний Буг та Інгул в обсязі 600 млн грн.
Передбачити Харкову 450 млн грн на фінансування пільг на зв’язок, санаторно-курортне лікування, ремонт житлових будинків і квартир.
Передбачити субвенцію обласному бюджету Одеської області на пільги на зв’язок, пільговий проїзд в розмірі 354,2 млн грн.
Доповнити додаток 7 бюджету нової дотацією на підвищення якості надання громадських послуг в Донецькій області, передбачивши відповідним районним і міським бюджетам 301,8 млн грн.
Передбачити субвенцію обласному бюджету Житомирської області на пільги на зв’язок, пільговий проїзд в розмірі 220 млн.
Передбачити 208 млн грн на будівництво ділянки метро в Харкові.
Виділити додатково 200 млн грн на завершення будівництва хірургічного лікувального корпусу Сумської обласної клініки.
Передбачити 175 млн грн субвенції місту Кропивницький на будівництво хірургічного комплексу Кіровоградської лікарні, реконструкцію набережної, облаштування історичного музею фортеці.
Це поправки, які комітет з питань бюджету не відхилив, а прийняв повністю або частково. У них є шанс на прийняття в майбутньому.
Тут не враховані поправки, подані парламентськими комітетами, і пропозиції про виділення нових або збільшення існуючих субвенцій і дотацій для всіх регіонів України.
Протягом двох тижнів уряд повинен доопрацювати проект бюджету з урахуванням депутатських побажань і подати його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.
Галина Калачова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас