Нацбанк звинуватив парламентаріїв в популізмі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк звинуватив парламентаріїв в популізмі

Казна та Політика
877
Національний банк вважає нову ініціативу депутатів загрозою добробуту всіх українців.
Йдеться про законопроект № 5257 лідерів Радикальної партії Олега Ляшка, який кардинально змінює права та обов’язки НБУ.
«НБУ категорично не підтримує популістське переписування закону «Про Національний банк України», як це пропонується законопроектом № 5257. Цей документ унеможливить виконання мандата НБУ: забезпечувати цінову і фінансову стабільність в цілях сприяння сталому економічному розвитку України.
Відповідно, це підірве можливість НБУ впливати на купівельну спроможність населення як похідну від рівня інфляції, а отже, і добробут українців», – заявили в прес-службі НБУ.
По-перше, НБУ не поділяє прагнення народних обранців штучно визначати конкретний рівень валютообменного курсу і постійно підтримувати його.
«Таргетування інфляції і фіксація обмінного курсу є взаємовиключними цілями. Штучне утримання обмінного курсу на певних відмітках, які не відповідають фундаментальним ринковим чинникам, призводить до накопичення макроекономічних дисбалансів, які врешті-решт провокують корекцію курсу і, відповідно, різкий сплеск інфляції і погіршення добробуту населення», – пояснили в НБУ.
І оскільки реалізація накопичених дисбалансів викличе економічну і фінансову кризу, в НБУ вважають, що тільки політика інфляційного таргетування, спрямована на забезпечення цінової стабільності, є єдино можливою і прийнятною для України.
По-друге, НБУ визнає, що цей законопроект позбавить його інституційної та політичної незалежності, яку він отримав завдяки змінам закону в червня 2015 року. «По-третє, прописане в законопроекті посилення ролі Ради НБУ і можливість звільняти голову НБУ за умови визнання діяльності НБУ незадовільною або втрати бездоганної репутації голови НБУ (згідно з думкою парламенту) надають можливість повністю контролювати і диктувати політику центрального банку!» – Обурені в НБУ.
Центробанк вважає такий варіант неприйнятним. «Подібні норми відкриють шлях для політично мотивованих ситуативних рішень і постійного зовнішнього впливу на центральний банк. Крім того, Конституція України не надає парламенту таких повноважень, якими планують себе наділити парламентарії законопроектом № 5257», – сказали в прес-службі НБУ.
Не забули в НБУ і про фактор МВФ. «По-четверте, НБУ впевнений, що законопроект № 5257 поставить під загрозу подальшу співпрацю України з МВФ. Адже чинні норми розроблялися відповідно до рекомендацій місії з оцінки захисних механізмів і за участю експертів юридичного підрозділу МВФ. Національний банк вже звернувся до МВФ і президента України для отримання експертної оцінки норм законопроекту № 5257», – відзначили в НБУ.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас