Субсидії урізують: зекономлене за минулий сезон відберуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидії урізують: зекономлене за минулий сезон відберуть

Особисті фінанси
1370
Пільгу на опалення газом урізали з 7 до 5,5 куба, а торішні залишки відберуть. Люди бояться, що доведеться економити на їжі, а експерти кажуть: зменшення норм правильне.
Отримувачі субсидій на “комуналку”, які заощадили в минулому опалювальному сезоні на оплаті за тепло (у них була переплата), не зможуть скористатися цими грошима для погашення майбутніх платежів — постановою Кабміну збережене у цих людей урізали.
Причина — завищені, на думку влади, нормативи на обігрів квадратного метра житлоплощі будинку з газовим опаленням. Зараз ці норми урізали, а переплату анулювали. Хоча перед початком минулого опалювального сезону уряд обіцяв: заощаджене піде в рахунок оплати за поставлені в майбутньому енергоносії.
Як роз’яснив нам директор департаменту держсоцдопомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, нещодавно ухвалена постанова Кабміну №534 змінила порядок надання субсидій. Субсидію раніше надали на певний обсяг газу, електропостачання або теплової енергії, а люди реально спожили менше.
Тому прийнято рішення про те, що оскільки населення не використовувало послуги повністю, то субсидії за них повинні бути повернуті до держбюджету”, — сказав Музиченко. Він уточнив, що це рішення торкнеться тільки тих, хто опалює будинки газом, тому мешканцям багатоповерхівок з центральним опаленням і водопостачанням непокоїтися не варто.
У приватного сектора переплати просто знімуть з рахунків, але залишать близько 700 грн на оплату 100 куб. м газу. Якщо переплат немає, тобто людина не економила і повністю використала субсидію, у неї нічого не відберуть і борг не виставлять. Але і 700 грн на рахунок не додадуть. Що стосується норм на опалення, то вони ще навесні були зменшені Кабміном з 7 до 5,5 куб. м газу на обігрів 1 кв. м метра житла на місяць.
Наприклад, якщо раніше для будинку площею 50 кв. м субсидували на місяць 350 куб. м газу на суму 2400 грн, то в цьому сезоні — лише 275 куб. м на суму 1900 грн. За решту доведеться доплачувати або вкладатися в нові норми.
Люди обурені рішенням влади. “Я опалюю будинок газом, отримую пенсію 949 грн, тому оформив субсидію. Всю минулу зиму економив газ, в будинку було +18, накопичив 3500 грн переплати. Планував її використовувати в майбутньому сезоні, а зараз відчуваю себе пограбованим”, — обурюється житель села Яблунівка на Черкащині Юрій Похитун.
ЕКСПЕРТИ. “Варто очікувати, що цю переплату повернуть до бюджету, тому що нормативи на опалення були завищені”, — сказав нам директор департаменту соцполітики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький. Тобто те, що у одержувачів субсидії утворилася економія, не їхня заслуга, а прорахунок фахівців, які розраховували норми на опалення.
З ним згоден і президент Украналітцентру Олександр Охріменко. За його словами, субсидія повинна допомогти малозабезпеченим розрахуватися за компослуги, а вийшло, що держава ще й винна їм.
“Гірше інше: у Кабміні зараз аналізують реальне споживання населенням води, електроенергії і газу для приготування їжі, і на одному з круглих столів представник Мінфіну заявив, що й інші субсидовані в межах соцнорм послуги, наприклад, 1,6 куб. м гарячої води в місяць на людину і 2,4 куб. м холодної можуть бути відкориговані, читай зменшені”, — прогнозує Охріменко.
Юрист Володимир Столітній також визнає, що по суті рішення Кабміну відмовитися від своїх обіцянок і відібрати переплати, спірне, оскільки погіршує рівень життя громадян. “Але виграти суд навряд чи можливо, бо документально зарахувати переплату в рахунок майбутніх платежів уряд не обіцяв, тільки на словах”, — роз’яснив нам Столітній.
Прохачі плутають імена та реквізити
Заповнення заяви про надання субсидії та декларації про свої доходи часто стає нерозв’язною проблемою для претендентів на держдопомогу. У результаті через неправильно заповнені документи в субсидії відмовляють, а у небагатих користувачів компослуг накопичуються борги, адже заднім числом у такій ситуації держдопомога не надається.
Як роз’яснили нам у відділі надання субсидій Дніпровського району Києва, найпоширеніші помилки — в заяві неправильно вказують власника особового рахунку (замість нього пишуть своє ПІБ) і свій, а не його ідентифікаційний код; не згадують про зареєстрованих у квартирі або будинку членів сім’ї, які там не проживають, наприклад, дорослих дітей; не пишуть, чи встановлені лічильники води, газу.
Рідше плутають назви і реквізити постачальників послуг, забувають заповнити якусь графу, вказати дату або підпис. Такі неточності зустрічаються в документах, які прийшли поштою, а не принесені прохачем особисто. “Щоб коректно заповнити документи, краще підійти в прийомні години у відділ субсидій, вам допоможуть наші співробітники”, — радять спеціалісти відділу субсидій.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас