У Мінсоцполітики замислилися про монетизацію субсидій і премії за енергоефективність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінсоцполітики замислилися про монетизацію субсидій і премії за енергоефективність

Казна та Політика
869
У міністерстві розробляють систему заохочення громадян за економне споживання енергоресурсів.
Зекономлені сім’ями на субсидії кошти залишатимуться на рахунках людей тільки в межах одного опалювального періоду, а якщо сім’я використовує менше газу, ніж встановлено соціальним нормативом, зекономлені кошти будуть оформляти в рахунок майбутніх платежів, в тому числі обов’язкової плати за комунальні послуги. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики.
“Вартість спожитого газу в теплі місяці опалювального періоду можна використовувати в разі перевищення норми в холодний період. Наприклад, якщо сім’я в листопаді використовувала на 100 кубів газу менше, ніж встановлено нормою, то цей обсяг газу вона може спожити в холодні місяці, наприклад, в січні”, – повідомляє прес-служба міністерства.
Згідно з повідомленням, за підсумками опалювального періоду на рахунках одержувачів субсидій буде залишатися тільки вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії (в залежності від того, газове або електричне опалення використовує одержувач).
Крім того, повідомляється, що уряд приступив до роботи над тим, щоб монетизувати залишки невикористаних субсидій після завершення нового опалювального сезону.
“Тобто, щоб зекономлена сума житлової субсидії перераховувалася споживачам, які вели енергоефективне домогосподарство, у вигляді грошової премії за енергоефективність”, – пояснили в міністерстві.
При цьому в Мінсоцполітики зазначили, що, з огляду на обмеженість бюджетних коштів, невикористані суми субсидії – всі, що перевищувало вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, – в цьому році будуть повернуті до державного бюджету.
Нагадаємо, в Кабінеті міністрів прогнозували, що вже в цей опалювальний сезон субсидії оформлять 9 мільйонів сімей, а це кожен другий українець. На ці цілі з бюджету виділять близько 80 мільярдів гривень. Крім того, згідно з меморандуму про співпрацю Міжнародного валютного фонду з Україною, влада взяла на себе зобов’язання вже в наступному році монетизувати “знижку на комуналку”, тобто виплачувати гроші на руки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас