Безкоштовні пігулки: уряд запускає програму компенсації цін на ліки в аптеках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безкоштовні пігулки: уряд запускає програму компенсації цін на ліки в аптеках

Казна та Політика
1164
З 1 січня 2017 року українці зможуть розраховувати на безкоштовні ліки в аптеках. Щоправда, не всі. Це торкнеться пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом II типу. Для того, щоб отримати безкоштовні ліки, українцям необхідно буде сходити до лікаря за рецептом. Але, це не все. Справа за малим – знайти на ці цілі близько 1 мільярда гривень.
Кому пощастить
Очікується, що на нову пільгу зможуть розраховувати пацієнти, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, на бронхіальну астму та цукровий діабет II типу. “Серцево-судинні захворювання входять в програму реімбурсації оскільки більш, ніж 65% українців помирає саме від цих захворювань”, – пояснив РБК-Україна вибір препаратів заступник міністра охорони здоров’я – Роман Ілик.
Вочевидь, два інші захворювання – астма і діабет – також обрані через їхню широку поширеність. Так, джерело РБК-Україна в МОЗ повідомили, що на цукровий діабет II типу страждають в Україні близько 1 мільйона людей, що у шість разів більше, ніж пацієнтів з цукровим діабетом I типу. Хворих з бронхіальною астмою в Україні близько 210 тисяч осіб.
Для того, щоб отримати компенсацію пацієнт повинен спочатку звернутися до лікаря. Якщо у ході обстеження лікар виявить, що пацієнту потрібен препарат, на який поширюється нова пільга, він вкаже на бланку рецепта ліки. Правда, лікар не зможе вказати комерційну назву ліків, а тільки діючу речовину.
Після цього пацієнт повинен буде звернутися до аптеки, яка буде брати участь у програмі реімбурсації, де йому скажуть, які є в наявності “пільгові” препарати з виписаною діючою речовиною.
“За рецептом пацієнт має можливість отримати по програмі реімбурсації найпростіший генерик (копію, як правило, більш дорогого оригінального препарату – ред.). Або якщо захоче інший препарат (з тією ж діючою речовиною, – ред), тоді він просто доплачує різницю за трохи більш дорогий або оригінальний препарат, – розповів Роман Ілик – Мета реімбурсації дуже проста – нам необхідно забезпечити у першу чергу якісними доступними ліками якомога більше людей”.
Загальна підтримка
Представники системи охорони здоров’я позитивно поставилися до старту реімбурсації. “Буде відшкодування вартості ліків з боку держави – це добре для пацієнтів. Правда, запропоновані до реімбурсації ліки займають максимум 5-7% роздрібного ринку препаратів. Але і це краще, ніж нічого”, – говорить директор “Агентства медичного маркетингу” – Юрій Чертков.
Генеральний директор мережі аптек D. S. – Олег Никулишин – також підтримує впровадження реімбурсації, розраховуючи на те, що держава буде розраховуватися з аптеками вчасно. “Спочатку у аптек буде розрив платіжного балансу, не буде вистачати грошей. Але для цього необхідно один раз перебудувати систему роботи”, – говорить він.
Згідно з проектом постанови Кабміну, аптеки будуть отримувати кошти з держбюджету протягом 15 днів після складання щомісячного звіту. Перелік аптек, які будуть працювати по програмі реімбурсації, будуть визначати місцеві органи влади.
Крім того, в плюсі можуть виявитися і виробники ліків. Юрій Чертков вважає, що від впровадження реімбурсації виграють, в першу чергу, українські фармвиробники. “Вітчизняні фармкомпанії, як правило, випускають генерики. При цьому вони, в основному, дешевше закордонних генериків. Відповідно українські ліки будуть найдешевшими і, швидше за все, саме їх і будуть компенсувати на 100% . Якщо людині в аптеці скажуть, що найдешевший препарат можна отримати безкоштовно, а їм, швидше за все, буде якийсь український генерик, то люди і будуть брати, в першу чергу, безкоштовні ліки”, – пояснює він.
Для впровадження реімбурсації Кабміну фактично залишилося зробити два кроки – прийняти, власне, постанову і знайти для цієї програми кошти. Роман Ілик повідомив РБК-Україна, що за попередніми розрахунками, на реімбурсацию буде потрібно близько 1 мільярду гривень.
Джерело РБК-Україна в МОЗ уточнило, що на 100% реімбурсацію ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями потрібно 447 мільйонів гривень, цукрового діабету II типу – 192 мільйони гривень і бронхіальної астми – 84 мільйони гривень.
У Мінфіні і МОЗ не відповіли на питання РБК-Україна про те, за якими статтями бюджету буде фінансуватися реімбурсація. Однак 23 вересня прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив у парламенті, що найближчим часом Кабінетом міністрів будуть прийняті всі необхідні постанови для забезпечення реімбурсації.
Якщо Кабміну не вдасться з 1 січня впровадити повноцінну систему компенсації цін, як обіцяють чиновники, це може серйозно вдарити по всій програмі. “Ніде ми не бачили економічних розрахунків – скільки треба грошей для того, щоб ввести реімбурсацию, який буде економічний ефект… Я боюся, що якщо спробують ввести реімбурсацию і не вийде, то ми на довгий час відкотимося назад і не зможемо ввести її по-серйозному”, – резюмує голова ради Української діабетичної федерації – Валентина Очеретенко.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас