Приватизацією обленерго серйозно цікавляться 15 інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизацією обленерго серйозно цікавляться 15 інвесторів

Казна та Політика
322
Договори про конфіденційність з Фондом державного майна (ФДМ) України для права ознайомитися з обласними енергопостачальними компаніями (обленерго) задля можливої участі в їх приватизації підписали 15 інвесторів, повідомив глава ФДМ Ігор Білоус.
“Близько 15 інвесторів стоять – на 95% це іноземці, є кілька українських компаній. Це буде міжнародна приватизація”, – сказав він в ефірі телеканалу “3s.tv”.
І. Білоус нагадав, що цієї осені заплановано виставити на продаж шість обленерго і чотири теплоелектроцентралі (ТЕЦ). Водночас він зазначив, що на ТЕЦ покупці відсутні.
Глава ФДМ підтримав ухвалення минулого тижня закону про регулятора – НКРЕКП та ухвалення в першому читанні законопроекту про ринок елеткроенергії, а також висловив сподівання на швидке затвердження НКРЕКП стимулювального регулювання (RAB-регулювання).
За його словами, в кожну з шести компаній інвестору необхідно буде вкласти мінімум $30 млн інвестицій.
Розповідаючи про “Центренерго”, І. Білоус повідомив, що активна реклама цього об’єкта почнеться до кінця поточного року, а його продаж наразі попередньо заплановано на другий квартал 2017 року. За його словами, завдяки донорській допомозі вже найнято технічного радника – компанію Deloitte. Голова Фонду спрогнозував, що на підготовку “Центренерго” до приватизації буде витрачено в рази більше донорських коштів, ніж 25 млн грн виділених на Одеський припортовий завод (ОПЗ).
І. Білоус також повідомив, що розраховує на продаж у листопаді цього року ОПЗ, уточнивши, що залишилося лише остаточно затвердити стартову ціну. За його словами, для залучення інвесторів деякі пункти договору купівлі-продажу посилатимуться на англійське право, передбачаючи міжнародний арбітраж. “Ми готові, як держава, дати певні гарантії, запевнення, щоб інвестор спав спокійно. коли отримає права власності”, – додав глава приватизаційного відомства.
Згідно із затвердженим 23 вересня планом-графіком приватизації, ФДМ планує в жовтні оголосити конкурси з продажу 65,001% “Харківобленерго”, 70% “Миколаївобленерго”, 50,999% “Тернопільобленерго” і 70,009% “Хмельницькобленерго”, а в листопаді – 60,248% “Запоріжжяобленерго”.
Крім того, на аукціон заплановано виставити 71% “Черкасиобленерго”, однак для цього необхідно об’єднати 46% пакет акцій в управлінні Фонду з 25% пакетом, який належить ЗАТ “Укреско”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас