Скільки Україна позичила у МВФ за Ющенка, Януковича і Порошенка: інфографіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки Україна позичила у МВФ за Ющенка, Януковича і Порошенка: інфографіка

Казна та Політика
19720
Співпраця України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) триває вже 22 роки і включає шість етапів. І якщо за Леоніда Кучми країна практично не брала гроші у кредиторів, то найбільше коштів було отримано в останні роки, пише “Слово і Діло”.
На першому етапі співпраця проходила в рамках програми МВФ “Механізм фінансування системних перетворень” (1994-1995 роки). Це був інструмент підтримки країн, які здійснювали перехід від планової економіки до вільного ринку. Україна користувалася кредитною лінією обсягом $760 мільйонів.
Під час другого етапу (1995-1998 роки) Україна вже залучила $1,9 млрд на стабілізацію економічної ситуації. Умови фінансування в цей період переглядалися кілька разів, проте в березні 1998 року МВФ припинив програму, оскільки уряд не виконав умови Фонду щодо показника дефіциту Бюджету і максимальних темпів зростання грошової бази.
Скільки Україна позичила у МВФ за Ющенка, Януковича і Порошенка: інфографіка
На третьому етапі (1998-2002 роки) Україна залучила $1,6 мільярда. Уряду так і не вдалося впоратися із заборгованістю з відшкодування ПДВ і ліквідувати податкові привілеї для великих платників податків, як того вимагав МВФ. Були й інші невирішені проблеми. Але Україна домоглася початкових цілей програми. У 2001 році ВВП виріс на 9,1%, інфляція була на рівні 6,1%, а золотовалютних резервів вистачало вже майже на 8 тижнів імпорту.
В ході четвертого етапу співпраці (2002-2008 роки) Кабінет міністрів серед прийнятних форм подальшого співробітництва України з МВФ вибрав програму “Попереджувальний стенд-бай”. Однак в ході цієї програми співпраця звелося до рівня технічної допомоги, і реальних грошей Україна не отримувала, чому в чималому ступені сприяло економічне відновлення, яке переживала наша країна в середині нульових.
У 2008-2013 роках (п’ятий етап) програма розширеного фінансування передбачала $16 мільярдів. Україна повинна була вирішувати питання дефіциту Держбюджету, проблему цін на енергоносії і девальвувати гривню. На непопулярні заходи уряд Миколи Азарова йти не хотів, і Україна стрімкими темпами почала нарощувати державний борг і витрачати ЗВР. В цілому в рамках цієї програми Україна отримала три транші загальним обсягом близько $10,6 мільярда.
На нинішньому етапі співпраці з МВФ програмою розширеного фінансування передбачено близько $17 мільярдів. До теперішнього часу країна отримала перший транш обсягом $5 млрд, другий – $1,7 млрд і третій – $1 мільярд.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас