У Нацбанку пояснили причини економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили причини економічного зростання

Казна та Політика
1355
У 2-му кварталі 2016 року реальний ВВП зріс на 1,4% у річному вимірі та на 0,6% порівняно з 1-м кварталом 2016 року через зростання інвестиційного попиту та покращення ділових очікувань.
Про це повідомляє Національний банк.
“Зростання реального ВВП виявилося дещо нижчим за оцінки Національного банку, опубліковані в останньому Інфляційному звіті (1,6%). Це можна пояснювати впливом транспортних ускладнень на Донбасі наприкінці кварталу. Вони пригальмували промислову активність, насамперед гірничо-металургійного комплексу, і погіршили показники діяльності вантажного транспорту. Також повільно відновлювалися сектори послуг. Зокрема, у сферах охорони здоров’я та освіти, що відображало стриману фіскальну політику. Падіння у сферах фінансової та страхової діяльності сповільнилося, однак залишилося істотним”, – йдеться у повідомленні на сайті НБУ.
У Національному банку зазначають, що очікувано зросло сільське господарство завдяки ранньому старту збиральної кампанії та високій врожайності. Позитивні результати продемонстрували торгівля та будівництво, що, як і припускали, відображали відновлення внутрішнього попиту.
“В цілому, основним двигуном економічного зростання в другому кварталі став інвестиційний попит, який підтримувався поліпшенням ділових очікувань. Зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилося до 17.6%, що в цілому підтвердило наші оцінки щодо ключової ролі інвестицій в економічному відновленні в 2016 році. Після тривалого спаду відновився приріст споживання домогосподарств (на 4.3% г / г), що теж було очікувано на тлі його істотного падіння в попередні періоди”, – відзначають в Нацбанку.
Чистий експорт зумовив негативний внесок у зміну ВВП, що було нехарактерно для цієї складової з початку 2014 року (за винятком I кварталу 2015 року). Падіння експорту дещо поглибилося. За оцінками НБУ, фізичні обсяги експорту зернових очікувано збільшилися в II кварталі, однак сповільнилося зростання експорту металургійної продукції і продовжилося падіння обсягів експорту залізної руди, машинобудівної та хімічної продукції. Водночас майже до нульового рівня сповільнилося падіння імпорту, переважно за рахунок пожвавлення неенергетичного імпорту та імпорту послуг, перш за все, подорожей.
“У III кварталі, за нашими оцінками, на економічну активність вплинули чинники різноспрямованої дії. З одного боку, транспортні ускладнення на сході країни не дозволяли окремим підприємствам гірничо-металургійного комплексу завантажити виробничі потужності у відповідності з попитом. Крім того, з початку кварталу відбулося чергове посилення транзитних обмежень з боку Російської Федерації. Все це позначилося на промисловому виробництві, а також транспорті і торгівлі. З іншого боку, результати збиральної кампанії вказують на більш високу, ніж в попередніх прогнозах, врожайність. також, незважаючи на складності в окремих сферах економіки, в III кварталі продовжують поліпшуватися ділові очікування, що буде сприяти подальшому нарощуванню інвестиційної активності”, – повідомляють в Національному банку.
У відомстві очікують, що вплив позитивних факторів буде більш стійким і прогноз НБУ щодо зростання реального ВВП на 1.1% в 2016 році залишається актуальним.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас