В Європі дуже багато банків, від цього всі проблеми - Драгі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Європі дуже багато банків, від цього всі проблеми - Драгі

Світ
1264
Банківський сектор Європи характеризує надмірно висока кількість гравців, і це призводить до зниження рентабельності банків і інших проблем, заявив глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі у вітальному зверненні до учасників щорічної конференції Європейської ради з системних ризиків (ESRB).
Між тим банки воліють вважати основною причиною низьких доходів грошово-кредитну політику центробанків, які використовують від’ємні процентні ставки (включаючи ЄЦБ), пише Financial Times.
Надлишок пропозиції в певних банківських секторах створює труднощі із залученням клієнтів і не дає кредитним організаціям знизити витрати за рахунок клієнтів.
Разом з тим, за оцінками Citi, акції банків у країнах з від’ємними процентними ставками подешевшали в цьому році набагато більше, ніж в країнах, де ставки центробанку і ринку залишаються вище нуля.
“Довгострокові реальні процентні ставки в найбільших розвинених країнах знижуються вже два десятиліття. Технологічні зміни, демографія, нерівність доходів та дефіцит безпечних активів – ось лише частина факторів, які чинять тиск на довгострокові процентні ставки”, – зазначив М.Драгі.
Перейшовши до теми конференції, глава ЄЦБ заявив, що вважає бездіяльність регуляторів найгіршим варіантом: якщо є проблема, але немає усталеної практики рішень, не потрібно сидіти склавши руки.
“Макропруденціальна політика все ще перебуває на етапі формування, і цілком зрозуміло, що регулятори обережно вдаються до новаторських інструментів. Однак якщо ми бачимо системні ризики, ми мусимо діяти”, – упевнений М.Драгі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас