Експерти не вірять у новий транш МВФ найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти не вірять у новий транш МВФ найближчим часом

Казна та Політика
1117
Восени Україна очікує на наступний візит місії Міжнародного валютного фонду. Про це домовилися Президент Петро Порошенко і директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард. Влада України розраховує отримати від МВФ ще 1,3 млрд USD траншу до кінця року. Однак представники МВФ поки утримуються від того, щоб називати хоч якісь терміни його надання.
Нагадаємо, 14 вересня МВФ вирішив виділити Україні третій транш у розмірі 1 млрд USD за програмою розширеного фінансування EFF. Спочатку передбачалося, що третій транш складе 1,7 млрд USD, який мав надійти в країну ще в 2015 році. Потім влада країни повідомила, що рішення про третій транш рада директорів МВФ зможе прийняти в червні поточного року. Але через невиконання Україною всіх умов фонд знизив розмір траншу з 1,7 млрд USD до 1 млрд USD.
Основною причиною «обрізання» траншу з боку МВФ стало те, що Україна не змогла зібрати обумовлені фондом золотовалютні резерви.
«Якби Україна виконувала всі вимоги МВФ вчасно, як це передбачено їх умовами, то вона отримувала б нові транші без проблем. Але оскільки цього не відбувається, починаються нові переговори і т. д.», — прокоментував ситуацію президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За його словами, МВФ вимагає, щоб нові кредити фонду йшли на виплату самих кредитів і відсотків за ними. Тому від суми офіційних золотовалютних резервів віднімаються всі кредити МВФ. При цьому залишається сума, якою наш уряд може розпоряджатися самостійно – якраз реальні валютні резерви країни.
«Зараз офіційні золотовалютні резерви України становлять 14 млрд USD, але з них чистими – тільки 3,5 млрд USD. Завдяки кредитам МВФ офіційні резерви формується або збільшуються, що підвищує інвестиційний імідж України на світовому ринку. Але користуватися валютою МВФ без дозволу Фонду не можна», — пояснив Охріменко.
«Доля наступного траншу залежатиме від успіхів у виконанні критеріїв ефективності станом на кінець вересня, зокрема МВФ зверне увагу на величину показника чистих міжнародних резервів, питання субсидій по ЖКГ і процес проходження через Раду закону про торгівлю землею сільгосппризначення. Не виключено, що для збільшення показника чистих міжнародних резервів НБУ доведеться виходити на міжбанк для купівлі валюти. Поки ж він, навпаки, змушений її продавати: регулятор оголосив аукціон з продажу 30 млн USD для того, щоб задовольнити зрослий попит», — зазначає старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб.
За його словами, судячи з усього, ринки зараз особливо не закладають у ціну ймовірність отримання цього траншу до кінця року, тому, якщо його виділення буде перенесено на наступний рік, великої проблеми для економіки в цілому і для гривні зокрема, не буде.
«Що ж стосується більш віддалених траншів, їх доля, як і раніше, буде залежати від антикорупційних реформ, успіхів системи електронного декларування, реструктуризації держпідприємств, пенсійної реформи та чергових коректувань тарифів на газ», — додає аналітик.
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко вважає малоймовірним швидке виділення нового траншу МВФ. За його словами, питання, які необхідно вирішити для отримання нових траншів, гострі і політичні.
«Якщо витрати на обслуговування зовнішнього кредиту в 2014 році склали 13,4% від доходів держбюджету, то за перше півріччя 2016 вони досягли вже 17,5%. Отже, зашморг затягується, і нам все складніше обслуговувати борги. І в таких умовах нам даватимуть кредитів все менше і менше. А ослабити зашморг можна тільки за рахунок зростання нашої економіки», — прокоментував він.
У свою чергу, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко оцінює ймовірність того, що МВФ дасть Україні новий транш до кінця року 50Х50%.
«МВФ подивиться, як у нас просуваються реформи, зробить висновки, виставить «маяки». Але в будь-якому випадку, ми приречені на співпрацю з МВФ – він не припинить співпрацю з нами, ми самі акціонери фонду і граємо важливу роль», – вважає він.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас