Багатії розкриють таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багатії розкриють таємницю

Казна та Політика
735
Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду посилити контроль за сплатою податків заможними громадянами, чиї доходи зберігаються на банківських рахунках. Спрощений доступ податківців до інформації про банківські рахунки може розлякати заможних клієнтів, позбавивши банки ліквідності.
Таємниці стануть явними
Уряд посилить податковий тиск на заможних громадян. Пошуку їхніх заощаджень не завадить навіть банківська таємниця. «Ми завершуємо розробку проекту закону, яким будуть встановлені критерії для ідентифікації «власників великого капіталу», введемо для них нову програму перевірки, а також забезпечимо ДФС належними інструментами для виявлення недобросовісних платників податків, в тому числі можливістю доступу до даних про банківські рахунки таких осіб», – йдеться серед обіцянок України в Меморандумі з МВФ.
При цьому підкреслено, що в таких випадках будуть надані додаткові гарантії для мінімізації ризиків зловживань з боку співробітників ДФС. Критерії «власників великого капіталу» в Меморандумі не вказані. У Міністерстві фінансів вчора не змогли пояснити суть своєї ініціативи.
Друга спроба
Уряд вже робив спробу ввести такі зміни трохи більше року тому. Як повідомляв FinClub, минулого літа Мінфін розробив законопроект, яким запропонував розкривати інформацію про банківські рахунки заможних громадян на запит органів прокуратури, СБУ, МВС, Державної фіскальної служби, Національного антикорупційного бюро та Антимонопольного комітету.
До заможних громадянам планувалося віднести осіб, які є власниками великих платників податків; прямо або опосередковано володіють понад 20% акцій підприємств, які платять податки за кордоном і отримали дохід понад 10 млн євро на рік; або фізосіб, які заробили в Україні за рік понад 50 млн грн. Майже відразу текст законопроекту був знятий з сайту і відправлений на доопрацювання.
Явні наслідки
Розкриття банківської таємниці створює грунт для зловживань чиновників. «У Європі повна відмова від банківської таємниці – це вже реальність. Але в той час як розвинені країни готові до надання такої інформації і здатні запобігти незаконному її використанню, розкриття банківської таємниці в Україні може призвести до серйозних зловживань. Пов’язано це з двома основними факторами: банки дуже залежні від регулятора, тобто від державної системи в цілому. Саме Нацбанк повинен контролювати дотримання банками законодавства, в тому числі, відносно розкриття банківської таємниці, і накладати відповідні стягнення. Однак це можливо лише за умови повної політичної незалежності регулятора», – вважає партнер юридичної фірми FELIХ Оксана Кобзар.
Громадяни, які потраплять під визначення «власник капіталу», можуть не захотіти перебувати під пильним контролем. У такому випадку вони можуть просто забрати свої кошти з банківських рахунків. «Не секрет, що в банківській системі на рахунках багатьох клієнтів зосереджені кошти, які зароблені без сплати податків. Я думаю, що це дуже великі суми – десятки мільярдів гривень, може навіть більше 100 млрд грн», – упевнений голова правління Вектор Банку Вадим Березовик.
За його словами, у багатьох великих банках створені VIP-центри під багатих клієнтів. «Якщо клієнти будуть розуміти, що податкова отримає доступ до цих рахунків, відтік грошей з банківської системи неминучий. Таким клієнтам буде простіше купити валюту і тримати її в банківських скриньках. В такому випадку це негативно відобразиться як на ліквідності банківської системи, так і на стабільності валютного ринку. Відтік коштів зумовить зростання процентних ставок, і про відновлення кредитування можна буде забути», – говорить він.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас