Плата за транш: що просить МВФ за $10 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плата за транш: що просить МВФ за $10 млрд

Казна та Політика
2557
Міжнародний валютний фонд (МВФ), який схвалив днями транш в мільярд доларів Україні, висунув нашій країні нові вимоги для отримання подальших грошей. “Сегодня” дізналася зміст нового меморандуму (основні вимоги Фонду – см. Інфографіку), що з’явився на сайті МВФ, і опитала експертів, чи вдасться нам виконати запропоноване.
Плата за транш: що просить МВФ за $10 млрд
ЩО ПРОСЯТЬ. Нагадаємо, за нинішньою програмою співпраці з МВФ Україна повинна отримати $17,5 млрд за 2015-2018 роки. Ми отримали вже три транші на загальну суму $7,7 млрд: перший – $5 млрд в квітні 2015-го, другий – $1,7 млрд в серпні 2015-го і третій – $1 млрд в цьому вересні. Залишилася ще значна сума – $9,8 млрд. Над її отриманням і буде працювати Україна.
Головною проблемою аналітики вважають реалізацію в повному обсязі пенсійної реформи. Знову є побоювання, що постане питання підвищення пенсійного віку. “У меморандумі немає прямої вимоги підвищити пенсійний вік, але чітко сказано, що треба посилити вимоги для отримання мінімальної пенсії і скоротити підстави для дострокового виходу на пенсію, – каже президент Украналітцентра Олександр Охрименко. – Можливо, нинішній трудовий стаж, необхідний для отримання мінпенсії (35 років для чоловіків і 30 років для жінок), піднімуть на 5 років відразу або поступово. Якщо це трапиться, то може виявитися, що люди, які досягли 60 років, але при цьому працювали “в тіні”, право на пенсію втратять і будуть змушені продовжити працювати легально, щоб накопичити необхідний трудовий стаж”.
Економіст Іван Нікітченко підкреслив, що пенсреформа – одна з ключових вимог МВФ вже багато років: “Причина в тому, що дефіцит ПФ катастрофічний (зараз – близько 150 млрд грн.- Авт.), і без вирішення цієї проблеми країна не зможе нормально розвиватися”.
Керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський також називає найскладнішим питанням зниження дефіциту Пенсфонда. Він прогнозує прийняття законів, пов’язаних з накопичувальною пенсійною системою (МВФ не вимагає її ввести негайно, а лише “забезпечити умови для введення”, наприклад, прийнявши закони. – Авт.). “Тема збільшення пенсвіку буде найскладнішою, бо люди звикли до радянських стандартів виходу на пенсію”, – говорить Забловський.
Джерело “Сегодня” в Мінсоцполітики підтвердило, що зміни до пенсійного законодавства готуються, але підвищення пенсійного віку поки що не розглядається.
ПРИВАТИЗАЦІЯ ТА ІНШІ. Нікітченко впевнений, що ймовірність прийняття більшості вимог МВФ залежить від політичної ситуації восени. “Чим вища ймовірність кризи в Раді і ризик дострокових виборів, тим менше шансів, що буде проведена реформа, бо йтиметься про непопулярні заходи, – прогнозує Нікітченко. – Було багато заяв про старт великої приватизації, вже є розуміння про зниження стартової ціни , наприклад на ОПЗ, щоб реально продати його. По антикорупційним законам все буде йти дуже важко. У кращому разі до кінця року виконають вимоги МВФ, але не повністю”.
Забловський, навпаки, вважає, що важливо не розпродати активи швидше, а прозоро оцінити майно, розглянути пропозиції і продати об’єкти за ринковою ціною. “Навіть якщо приватизація буде показовою, на європейському рівні, ми зможемо спокійно її завершити в 2017 році”, – резюмував Забловський.
ЩО БУДЕ. Експерти вважають, що МВФ, побачивши прогрес в реформах, заохотить Україну новими траншами, але їх можуть почати ділити дрібнішими частинами і давати рідше, ніж заплановано. “Але, швидше за все, це буде вже в 2017 році, коли нам треба буде віддавати частину боргу МВФ”, – прогнозує Охрименко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас