Що з курсом? Етап прискореної девальвації гривні вже позаду - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що з курсом? Етап прискореної девальвації гривні вже позаду - експерт

Валюта
7077
На тижні, що минув, долар на одних сегментах валютного ринку істотно уповільнив своє зростання до гривні, на інших – і зовсім знизився. Можна констатувати, що етап прискореної девальвації гривні, що спостерігався попередні чотири тижні, вже позаду.
У цьому запевняє Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
За тиждень офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 26,6159 грн до 26,6378 грн, або на 0,1%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, знизився за цей же час з 26,7880 грн до 26,6688 грн, або на 0,4%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку змінилися за тиждень з 26,0892/26,5572 до 26,3449/26,6980. Таким чином, купівля зросла на 1,0%, а продаж – на 0,5%.
Можна звернути увагу, що, починаючи з середи, гривня зміцнювалася до долара на всіх сегментах ринку. Причину її зміцнення слід шукати там же, де знаходилася причина попереднього падіння гривні, – у взаєминах з МВФ. Ще на позаминулому тижні з’явилася інформація про те, що МВФ розгляне питання про кредит Україні. На початку тижня з’явилася дата – 14 вересня, проте на сайті МВФ підтвердження цьому не знайшлося. І лише коли в середині тижня МВФ скорегував свій розклад і на сайті організації стало значитися обговорення України на цю дату, падіння гривні змінилося рухом в зворотний бік.
Наскільки зволікання з виділенням третього траншу за програмою розширеного фінансування МВФ підсилювало девальваційні очікування, настільки ж інформація про можливе відновлення співпраці призвела до їх згортання.
Прогноз курсу на кінець наступного тижня дати дуже складно, каже Іосуб.
“Очевидно, що він буде залежати від результатів розгляду результатів останньої місії МВФ Радою цієї організації в середу. Прогрес в цьому питанні може призвести до зниження долара не менше ніж на одну гривню, а негативне рішення призведе до його зростання приблизно на стільки ж. З моєї точки зору найбільш імовірний перший, оптимістичний сценарій”, – відзначає експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас