Законопроект про е-декларації: Донець роз'яснила нововведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про е-декларації: Донець роз'яснила нововведення

Казна та Політика
715
Нардеп від фракції “Народний фронт” Тетяна Донець вважає, що законопроект про внесення змін до закону “Про запобігання корупції” в частині електронного декларування, який вона зареєструвала в Раді, не вплине на роботу системи е-декларування.
“Відразу скажу, що законопроект не один – їх три. І жоден з них ніяк не впливає на ту систему е-декларування, яка є на сьогоднішній день. Не прибирається жоден її пункт. Навпаки, один із законопроектів додає досить важливий пункт, згідно з яким, крім своїх доходів, всы будуть зобов’язані вказати суму сплачених за рік податків. Напевно, найважливіше не те, на що людина витрачає гроші, а скільки податків вона віддає державі”, – зазначила Донець.
За її словами, необхідно зробити відкритою інформацію про кількість грошей, витрачених на благодійність.
“Багато держслужбовців в разі необхідності легалізують гроші завдяки рядку “відчуження майна”. Ми пропонуємо зробити публічним не тільки рейтинг найбагатших людей парламенту, але і найвідповідальніших платників податків. У всьому цивілізованому світі публічні люди вказують суму, яку вони витрачають на благодійність. Ми пропонуємо зробити цю суму також відкритою. Може, тоді благодійність стане певним трендом”, – вважає нардеп.
Донець підкреслила, що в її законопроектах передбачається зниження планки безготівкового обігу.
“У Франції з 1 вересня готівковий обіг на суму понад 1000 євро заборонений. Тобто повинен бути безготівковий розрахунок. При цьому мінімальний розмір зарплати у них близько 1000 євро. В Україні мінімальна зарплата становить близько 40 євро. Але у нас безготівковий обіг починається після 5000 євро. Це неправильно – планку потрібно знизити. Важливо, щоб витрати людини не були більшими, ніж їїофіційні доходи. Потрібно зробити так, щоб було видно, скільки грошей пройшло за безналом. Саме про це йдеться в моїх законопроектах”, – заявила нардеп .
Вона вважає, що систему е-декларування ще можна вдосконалити.
“Розмови про те, що мої законопроекти погіршать систему е-декларування, є спекуляцією. Вони не готові показати суму сплачених податків і не хочуть, щоб в Україні був знижений поріг, при якому обов’язковий безготівковий розрахунок. Їм це невигідно. Наступний момент – у нас в країні відкриті всі реєстри. І якщо декларація є електронною, вона мусить доповнюватися. тобто вона повинна потягнути реєстри нерухомого майна, транспортних засобів і так далі. Чому я електронну декларацію повинна заповнювати вручну? Нехай електронна база підтягне всю необхідну інформацію”, – зазначила Донець.
Нагадаємо, 31 серпня Держспецзв’язку України атестувала систему e-декларування. 1 вересня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак повідомила, що в цей день опівночі система запрацювала.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас