8 "зелених" способів заощадити мінімум 10 000 за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

8 "зелених" способів заощадити мінімум 10 000 за рік

Особисті фінанси
3401
Скільки триватиме криза – незрозуміло. І вже складно придумати, на чому б іще заощадити. А рахунки за комуналку засмучують щомісяця, і це ще не почався опалювальний сезон. Настав час для радикальних заходів та креативних підходів до економії.
1. Поміняй орендовану квартиру на меншу
Це заощадить тобі плату за житло, комунальні, а також час на прибирання. Обмеження по метражу обмежить і шопінг. При наступній покупці ти вже задумаєшся, як ця річ впишеться в твій особистий простір.
2. Заміни бачок унітазу, щоб не “змивати” 115 гривень на рік
Не можеш зменшити квартиру — скороти витрати на комуналку. Чи знаєш ти, що на змив витрачатися до 30% всієї використаної в квартирі води? Старі моделі бачків змивають за день до 75 літрів проти 25 літрів в нових моделях. Виходить, новий бачок заощадить 8 500 літрів води на рік, які за новими тарифами “коштуть” 115 гривень.
А якщо заміна сантехніки не входить в твої найближчі плани, просто постав посудину з каменями в бачок. Тим самим, за законом Архімеда, ти зменшиш кількість води, що заливається в бак на обсяг зануреного туди тіла.
3. Привчи кішку до туалету — не пускай 5000 гривень коту під хвіст
Так, ми продовжуємо говорити про туалет. На прикладі середньостатистичної кішки нашої сусідки, ми підрахували, що на наповнювачі для лотка і освіжувачі повітря ти витрачаєш до 5000 гривень на рік. Якщо згадати, що тривалість життя твого улюбленого вихованця може досягати 20 років, то витрачені зусилля швидко окупляться.
4. Знеструм електричні прилади, щоб зекономити від 100 гривень на рік
Якщо ти думаєш, що вимкнений телевізор не споживає електрику, ти заплатиш за свою помилку. Звичайний телевізор витрачає в сплячому режимі до 68 кВт на рік. Це невелика цифра в гривнях (68 гривень, якщо бути точним), але крім телевізора у тебе в домі працює мікрохвильова піч з таймером, принтер, зарядні пристрої, електричні печі та інші “енергетичні вампіри”. А тарифи ростуть.
Для боротьби з витоком бажано встановити розетки з вимикачем. Але якщо такої можливості немає, просто висмикни електричний прилад з розетки, якщо не користуєшся. Виняток — тільки холодильник, але перевір його клас енергозбереження. Він повинен бути: А+ і вище. І раз вже він весь час працює…
5. Використовуй морозилку креативно
Заморожені воскові свічки горять довше. Зберігання лужних батарейок (Alcaline) в морозилці збільшить їх час роботи всього на 5%, а от нікель-метал-гидридні (Ni-MH) акумулятори працюватимуть на 90% довше. Колготки з морозилки менше рвуться. Заморожене насіння зберігається довше і краще проростає. У морозилці також можна зберігати каву, спеції і попкорн.
6. Обмежуй час на покупки в супермаркетах, щоб не викидати 500 гривень на місяць
У тебе важлива зустріч через півгодини? Останній автобус через 20 хвилин? Відмінно, пора відвідати супермаркет! За продуктами потрібно ходити ситим, зі списком покупок і коли на покупки мало часу. Тоді у тебе не буде можливості звернути увагу на зайві продукти, а потім викинути їх на смітник.
7. Зроби сам, а не купуй
Багато чого з того, що ти бачиш на полицях супермаркетів, можна зробити вдома. Шампунь, ковбаса, хліб, мило — лише частина товарів, які можна замінити на власні. Якщо пошукати в інтернеті рецепти стандартних покупних продуктів, ти здивуєшся простоті виготовлення більшості з них. Бонус до економії — контроль якості інгредієнтів.
8. Не купуй нові речі
На olx можна знайти все, що завгодно: від X-box до машини. Нормальної якості і за вартістю значно нижчою, ніж в магазинах. Не любиш покупки в інтернеті — міняйся з друзями. Знайди cross-dressing (обмін одягом та взуттям), jewelry-crossing (обмін прикрасами для твоєї дівчини) і навіть cross-booking (обмін книгами) в своєму місті чи районі. Не знайшов — організуй. Задоволеними залишаться всі.
Будь креативним і свідомим. Не сприймай багатства нашої планети як належне. Бути “зеленим” і свідомим завжди модно. Твої діти скажуть тобі спасибі.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас