Виробництво гречки скоротилося на чверть
Згідно з даними Держстату, за підсумками 2015 р. в Україні було вироблено трохи більше 347 тис. тонн круп, що на 1% поступається показнику 2014 р. (350 тис. тонн). При цьому в деяких сегментах відзначається досить суттєве зниження виробництва.
Так, обсяги вироблення гречаної крупи в 2015 р. скоротилися на 25% і склали 68,3 тис. тонн проти 90,9 тис. тонн роком раніше, пише УАК.
Також значно (-18%) скоротилося виробництво ячних круп: 13 тис. тонн проти 16 тис. тонн. На 11% знизилося виробництво пшоняних круп (до 16,5 тис. тонн проти 18,6 тис. тонн).
Найбільше зростання виробництва у 2015 р. характерне для вівсяних (+13%, або до 2,4 тис. тонн) і пшеничних круп (+11%, або 54,5 тис. тонн).
Основними причинами зниження виробництва круп’яної продукції є скорочення посівних площ і валових зборів круп’яних культур, а також зниження внутрішнього попиту на дану продукцію. У сезоні-2016/17 сприятливі погодні умови зумовили приріст виробництва багатьох нішевих культур, що може позитивно вплинути на темпи переробки в крупи. При цьому також можуть зрости поставки української круп’яної продукції на зовнішні ринки.
За матеріалами: УБР
Поділитися новиною