Верховній Раді пропонують залишити спецрежим для аграріїв на 2017 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховній Раді пропонують залишити спецрежим для аграріїв на 2017 рік

Аграрний ринок
433
Аграрний і податковий комітети Верховної Ради внесли на розгляд парламенту пропозицію про збереження спецрежиму для деяких аграрних галузей в 2017 році.
Про це на прес-конференції в Києві заявив народний депутат, заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.
«Два профільні комітети, податковий і аграрний, проголосували практично повним складом за законопроект 3851-1, щоб залишити спецрежим для аграріїв, оскільки він працював до 2016 року. Два комітети проголосували, він був переданий у Верховну Раду, але на жаль, поки не виноситься в зал», – сказав нардеп.
За словами Бакуменка, з боку виконавчої влади є тільки одна позиція, чому не можна залишити спецрежим, і це пов’язано з підписаними зобов’язаннями з МВФ, які на сьогоднішній день не можна змінювати.
«МВФ як кредитора України, для нього потрібно найголовніше – збалансувати бюджет, доходи і витрати та величину бюджетного дефіциту, яка визначена ними на рівні 3,7%… Ми можемо прожити без коштів МВФ, реально управляючи своєю економікою, але роблячи це професійно, і найголовніше – прибрати елемент корупції, яка заважає приходу реальних інвестицій в українську економіку», – зазначив він.
Бакуменко розповів, що нещодавно на засіданні робочої групи з першим віце-прем’єр-міністром – міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим обговорювали питання спецрежиму для аграріїв.
«Відсутність спецрежиму призведе до падіння валового національного продукту в сільськогосподарському виробництві та зниження валютної виручки, з усіма наслідками. Якщо ми його залишаємо, то через економічне зростання ми дамо значно більші надходження в державний бюджет. Тому ми зупинилися на кількох моментах. Найбільш компромісний варіант, який може бути прийнятий – це залишити спеціальний режим у 2017 році для галузі тваринництва, в садах, овочівництва, цукрових буряків, тобто для тих галузей, які працюють на внутрішній український ринок», – зазначив нардеп.
За словами Бакуменка, в даний час значно важливіше залишити спецрежим для деяких галузей, але збалансувати його єдиним соціальним податком з гектара землі.
«За нашими розрахунками, втрата спецрежиму – це 20 млрд грн. І якщо ми хочемо залишити спецрежим по тваринництву, садах, виноградниках, овочах, то рівень цього спецрежиму становить 5 млрд. Більше того, робоча група запропонувала єдиний соціальний податок з гектара землі, приблизно він буде 300 грн – і це відразу 5 млрд до бюджету. Це вирівняє правильні економічні відносини, тому що до 30% землі, яка в Україні обробляється, за неї не платять податок. Ці ж 5 млрд можна віддати на спецрежим. І плюс, про що ми домовляємося, це 1% від ВВП села – це 6 млрд грн віддати на програми підтримки агропромислового комплексу», – пояснив нардеп.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас