Треба дати країні вугілля: з чим Україна вступає в опалювальний сезон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Треба дати країні вугілля: з чим Україна вступає в опалювальний сезон

Енергетика
737
Українська енергетика знову переживає не кращі часи. Тривалий ремонт п’яти енергоблоків атомних станцій, підвищене споживання електроенергії у спекотний літній період призвели до істотного навантаження на українські ТЕС. Теплової генерації довелося збільшити обсяги спалюваного вугілля для підтримки балансу енергосистеми. Так, у розпал підготовки до опалювального періоду запаси палива на складах теплогенеруючих компаній впали до одного млн тонн.
Залежність від атома
До початку опалювального сезону залишилося менше двох місяців, а на складах українських енергогенеруючих підприємств менше одного млн тонн вугілля. За оперативною інформацією ДП НЕК ‘‘Укренерго’‘, станом на 17 серпня, на складах ТЕС усього 914,6 тис. тонн вугілля: 561,6 тис. тонн вугілля газової групи і довгополум’яне, 353 тис. тонн – антрацит. При цьому міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик оцінює потреби енергетики у вугіллі перед початком опалювального сезону в 2,7 млн тонн.
В Україні працюють 14 ТЕС – половина з них використовує вугілля газової групи і довгополум’яне вугілля, а решта – антрацит і пісне вугілля. Три ТЕС – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС належать державній компанії ‘‘Центренерго’‘, ще дві – Слов’янська і Старобешивська ТЕС – входять до структури компанії ‘‘Донбасенерго’‘ бізнесмена Ігоря Гуменюка, інші – належать компанії ДТЕК Ріната Ахметова.
‘‘Навантаження на українську теплогенерацію влітку зросла. У цей період ми спалювали 100-110 тис. тонн на добу, а в місяць – близько трьох млн тонн’‘, – заявив Ігор Насалик на початку серпня. Причини ‘‘спрацьовування вугільних складів’‘ Ігор Насалик пояснив зниженням частки атомної енергетики в структурі генерації через ремонти на декількох енергоблоках АЕС, блокування поставок вугілля антрациту із зони АТО, а також зростанням споживання електроенергії у червні-липні через аномальну спеку.
Дійсно, за даними НАЕК ‘‘Енергоатом’‘, до 18 серпня на атомних станціях країни працювало 10 з 15 енергоблоків. На плановий капітальний ремонт поставлені енергоблоки №1, №2 та №4 на ЗАЕС, на Хмельницькій АЕС більше місяця ремонту енергоблоку №1, виведений в плановий ремонт енергоблок №4 Рівненської АЕС, але підключено енергоблок на ЮжАЭС.
Зараз сумарно атомні станції виробляють близько 192 млн кВт/год (понад 52% у загальній структурі генерації). У червні-липні, за даними ‘‘Укренерго’‘, частка атомної енергетики скоротилася до 46-49%, а теплова генерація посилила роботу до 42% з нинішніх 35%. У прес-службі НАЕК ‘‘Енергоатом’‘ РБК-Україна запевнили, що у вересні енергоблоки будуть запущені в роботу. ‘‘По Запорізькій АЕС – це терміни 6-14 вересня’‘, – повідомив Ігор Насалик.
Планові ремонти – не єдина причина зниження частки атомної генерації. Нагадаємо, з березня по початок липня у ‘‘Енергоатома’‘ були арештовані рахунки і майно через судовий розгляд щодо стягнення боргу на користь ЗАТ СП ‘‘Укрелектроват’‘. В результаті, госпдіяльність ‘‘Енергоатому’‘ була повністю заблокована. 6 липня арешт був знятий за рішенням суду.
Таким чином, ‘‘Енергоатом’‘ не міг закуповувати необхідні для ремонту енергоблоків обладнання та комплектуючі, а ‘‘Росатом’‘ відклав вивезення партії відпрацьованого ядерного палива з України. ‘‘АЕС повинні були завершити ремонт та ввести в роботу енергоблоки ще в липні, але були не в змозі цього зробити. І не факт, що встигнуть до першої декади вересня, швидше за все, це відбудеться до кінця вересня-початку жовтня’‘, – заявило РБК-Україна джерело в Кабміні, знайоме з ситуацією.
Втім, кризовою міністр ситуацію не вважає. ‘‘Незважаючи на складнощі з поставками вугілля з АТО, 25-відсоткове зростання споживання електроенергії влітку, нам вдалося уникнути блек-аут. Ситуація була непростою. Адже підвищення температури повітря на один градус Цельсію – це ‘‘плюс’‘ 100 мегават додаткової потужності. А у нас температура підвищилася на 10 градусів відразу. Крім того, в ремонті опинилися одразу кілька енергоблоків АЕС. Але, при цьому ми не взяли у Росії ні одного кіловата, не запустили газо-мазутні блоки, і змогли впоратися з ситуацією. Зараз ми виконуємо план по підготовці до осінньо-зимового періоду і плануємо, що у вересні АЕС запрацюють на повну силу, а нам вдасться увійти в сезон з запасом в 2,7 міліона тонн’‘, – повідомив Ігор Насалик.
Історія повторюється
Джерело в Мінпаливенерго уточнило, що енергетичний баланс в країні вдалося підтримувати з однієї причини – Україна відмовилася від експорту електроенергії в Молдову, Білорусь і Польщу. Простіше кажучи, енергію, яку можна було продати, ми залишили собі.
‘‘І, якщо Об’єднаній енергосистемі буде потрібно, ми будемо змушені взимку імпортувати електроенергію з Росії, – повідомив чиновник на умовах анонімності. – Імпорту поки дійсно не було, але влітку ми трохи користувалися допомогою операторів енергосистеми, тобто, здійснювали перетоки потужності з РФ. Зараз дуже важливо, щоб ‘‘Енергоатом’‘ знову не зірвав терміни введення енергоблоків в експлуатацію, і щоб теплоенергетика встигла, до холодів, запасти три мільйони тонн вугілля енергетичних марок. За прогнозами, зима обіцяє бути холодною, і ми повинні бути готові до цього, щоб уникнути віялових відключень і блек-аут системи’‘.
Аналогічна ситуація була і в минулому році. В кінці серпня на складах українських ТЕС було 1,2 млн тонн енерговугілля при потребі в 2,7 млн тонн. У листопаді 2015 року тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк визнав наявність дефіциту вугілля в розпал опалювального сезону, а ‘‘Укренерго’‘ підготувало план-графік віялових відключень.
Відключень все ж вдалося уникнути, але порятунок ситуації обійшлося Україні в 1,6 млрд доларів – на цю суму було закуплено 14, 6 млн тонн імпортного вугілля, більшу частину якого склав вугілля-антрацит. Закупівлі проходили на тлі падіння вітчизняного видобутку вугілля (-39%, до 40 млн тонн) і імпорт російської електроенергії.
Важливо розуміти, що фактично все українське вугілля генерують державні шахти і шахти компанії ДТЕК. У минулому році на частку енергохолдингу довелося майже 29 млн тонн видобутого вугілля з майже 40 млн тонн всього вугілля, видобутого в Україні. При цьому, вугілля ДТЕК йде на їх же ТЕС. Події останніх років виявили проблему, якої не було в мирний, довоєнний час: видобуток і поставки вугілля антрацитової групи. Шахти, які видобувають цю марку, знаходяться на тимчасово непідконтрольній Україні території: ‘‘Шахта ‘‘Комсомолець Донбасу’‘ (марка А/Т), ‘‘Свердловантрацит’‘ і ‘‘Ровенькиантрацит’‘ (марка А).
У Міненерго та компанії ДТЕК Енерго РБК-Україна запевнили, що дефіциту вугілля зараз немає. ‘‘На даний момент у нас немає дефіциту енергетичного вугілля. Середньодобові постачання вугілля на ТЕС у серпні повинні складати близько 58 тисяч тонн, і ми виконуємо план поставок: за фактом середньодобові постачання в серпні складають близько 59 тисяч тонн», – заявила керівник прес-служби компанії Ірина Мілютіна.
Однак, за її словами, зростаюче навантаження на ТЕС спричинило і збільшення обсягів спалювання вугілля. ‘‘З урахуванням накопичення вугілля і більш високу виробітку у другому півріччі, ТЕС по всій Україні знадобиться 14,3 міліонів тонн вугілля, що на 3,7 міліона тонн більше, ніж у першому півріччі. На сьогодні запаси вугілля на складах ТЕС ДТЕК без урахування Зуївської ТЕС (розташована на непідконтрольній території, – ред.) складають 525 тисяч тонн., у тому числі марок А/Т – 153 тисяч тонн і марки М/ДГ – 372 тисяч тонн. Обсяг спалювання залежить від режиму роботи енергосистеми, та в цьому році коливався від 41 до 60 тисяч тонн на добу. Ситуація непроста, проте ми робимо максимум для того, щоб підготувати наші електростанції до проходження опалювального сезону’‘, – зазначила Мілютіна.
Вихід із ситуації в Міненерговугілля вже традиційно вбачають у диверсифікації постачань палива. Альтернатива українському вугіллю – імпорт. Ігор Насалик підтвердив РБК-Україна, що 20-21 серпня в Україну прибуде перший танкер з імпортним вугіллям марки А (130 тис. тонн), що дозволить диверсифікувати поставки вугілля цієї групи з непідконтрольною території. ‘‘Після цього піде танкер за танкером’‘, – запевнив Насалик. Раніше Міненерго повідомляло, що всього планується імпортувати 300 тис. тонн південноафриканського вугілля, який доставлять чотирма човнами.
Паралельно в міністерстві готують проект про скорочення залежності теплогенерації від вугілля-антрациту. Для цього планується переобладнати два блоки Зміївської ТЕС (ПАТ ‘‘Центренерго’‘) на вугілля газової групи. За словами міністра, це обійдеться Україні в 175 млн гривень і дозволить скоротити потребу в марці А на 1,4 млн тонн на рік. Втім, є й інші підрахунки. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко впевнений, що переобладнання антрацитових котлів займе від шести до дев’яти місяців і обійдеться в 130 млн гривень.
‘‘Ситуація в енергетиці зараз дійсно не дуже райдужна. Вугіллям потрібно було почати запасатися раніше, адже бойові дії на Сході країни регулярно перешкоджають своєчасним поставкам антрациту’‘, – впевнений директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Омельченко. За його словами, чиновникам варто також вирішити проблему відсутності координації дій різних відомств при підготовці до опалювального періоду, а також максимально виключати політичні і бізнес-інтереси в енергетиці при прийнятті важливих для країни рішень.
Мария Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас