Пенсійна система України руйнує економіку країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна система України руйнує економіку країни

Казна та Політика
2913
Зі слів міністра соціальної політики Андрія Реви, в цьому році дефіцит Пенсійного фонду досяг астрономічних показників і склав 145 млрд гривень. Експерти стверджують: грошей на виплату пенсій поки вистачає, але рано чи пізно така ситуація може призвести до колапсу всієї економіки кріни.
Чому виник дефіцит коштів? Як відомо, в Україні діє солідарна пенсійна система. Це означає, що пенсіонерів фактично утримують працюючі громадяни, які платять єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Надходження від цього внеску Пенсійний фонд розподіляє між усіма одержувачами пенсій. Однак на сьогоднішній день ця система починає давати збій. Адже на кожного працюючого вже зараз доводиться більше одного пенсіонера, а в майбутньому ситуація тільки погіршуватиметься. Більш того, навіть з офіційно працевлаштованих українців ЄСВ платять далеко не всі.
На думку економістів, щоб залатати діру, що утворилася в Пенсійному фонді, необхідно або збільшити надходження від соціального внеску, або ж скоротити число одержувачів пенсій. Втім, український уряд спробував знайти третій шлях. Знизивши ставку ЄСВ з 41% до 22% від зарплати, чиновники сподівалися, що приватні роботодавці почнуть офіційно оформляти своїх працівників і підвищувати їм зарплату, що дало б державі додаткові кошти. Однак на практиці вийшло навпаки: надходження від ОСВ значно скоротилися, а дефіцит Пенсійного фонду тільки збільшився.
Як виправити ситуацію? Чиновники та експерти пропонують кілька варіантів вирішення проблеми дефіциту Пенсійного фонду.
Варіант перший. Ввести накопичувальну систему пенсій.
Варіант другий. Звільнити Пенсійний фонд від невластивих виплат.
Експерт «реанімаційних пакету реформ» Віталій Мельничук впевнений, що з Пенсійного фонду повинні оплачуватися тільки пенсії за віком, тоді як інші виплати (наприклад, допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій, пенсії за вислугою років і т.і) Повинні взяти на себе профільні міністерства. На думку експерта, це допоможе заощадити близько 60 млрд гривень коштів фонду.
Варіант третій. Підвищити пенсійний вік.
Саме таким шляхом пішли багато європейських країн. Наприклад, в Німеччині планують до 2029 року підняти вік виходу на пенсію до 67 років, а в Данії та Ірландії – до 68 років. За прогнозами деяких експертів, є ймовірність, що вже з осені українські чоловіки виходитимуть на заслужений відпочинок в 63 роки, а жінки – в 62 роки. Втім, в Європі з кожним роком збільшується не тільки пенсійний вік, але і тривалість життя – завдяки якісній медицині і хорошим умовам праці та побуту.
За статистикою, європейські чоловіки живуть на пенсії в середньому 20 років, а жінки – 25. В Україні, на жаль, ситуація інша. Середня тривалість життя чоловіків після виходу на пенсію в нашій країні – всього шість років. З цієї причини уряд обіцяє не розглядати питання про підвищення пенсійного віку як мінімум до 2019 року. Тим більше що, на думку експертів, підвищення пенсійного віку не вирішить проблему дефіциту Пенсійного фонду, а тільки відстрочить її.
Варіант четвертий. Скасувати пільгові пенсії.
Грошей вистачить, але ненадовго. За словами першого заступника голови правління Пенсійного фонду Миколи Шамбіра, без пенсій літні українці не залишаться – діра в бюджеті фонду стабільно покривається дотаціями з державного бюджету. Аналогічної думки дотримуються і більшість експертів. За їх словами, затримок з виплатою пенсій не буде, у всякому разі – в цьому році.
Проте, проблема залишається. Економісти відзначають, що в розвинених країнах витрати на пенсійне забезпечення складають не більше 10% національного доходу. В Україні цей показник вже перевищив 17%.
Кошти, які держава витрачає на покриття дефіциту Пенсійного фонду, могли б використовуватися для нових програм і проектів в медицині, освіті та розвитку інфраструктури. Так що рішення пенсійної проблеми надовго відкладати не можна. Проте, ні у експертів, ні у чиновників поки немає чітких методів її реалізації.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас