Центробанки перешкоджають зростанню світової економіки, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанки перешкоджають зростанню світової економіки, - експерт

Світ
263
На думку відомого американського інвестора Білла Гросса, центральні банки своїми діями самі руйнують можливості для зростання світової економіки.
Історично склалося так, що більш низькі прибутковості облігацій в кінцевому підсумку повинні привести до зростання цін на акції та облігації.
Крім того, низькі комерційні і споживчі ставки, пов’язані з ними, будуть стимулювати додаткові інвестиції і споживання, що допоможе зростанню зайнятості, високого прибутку і помірної інфляції, відзначає Гросс.
Федеральна резервна система США почала програму кількісного пом’якшення в 2009 р, і вже тоді процентні ставки в більшій частині розвиненого світу були нижче історичних середніх значень.
У той же час, ВВП зростає у багатьох країнах єврозони, навіть якщо безробіття вище, ніж багатьом хотілося б.
Вийшло так, що подібні економічні умови створили борг з негативною прибутковістю на $ 13 трлн, і це погано для реального сектора економіки. У більшості розвинених країн зростання продуктивності, яке, можливо, є кращим показникам життєздатності економіки, знаходиться в жалюгідному стані. Показник скорочується в останні п’ять років, тобто якраз з моменту QE і початку епохи нульових ставок.
У США тенденція від уповільнення зростання продуктивності перейшла до зниження цього показника. Але більшість центральних банків відхиляють цей факт, як короткострокову аберацію.
В інших великих країнах може спостерігатися подальше негативний ефект нульовий прибутковості і процентних ставок.
У США понад 500 млрд витрачається щорічно не на підвищення доходів інвесторів, а на майбутній прибуток. Гроші відволікаються від реальної економіки на догоду власникам фінансових активів.
При цьому уряду також практично не інвестують в приватний сектор, тому що тепер у світі править бюджетна дисципліна або спроби її створити.
Приватні сектор же може не захотіти інвестувати через цілу низку причин, в тому числі тренда на старіння населення.
Інвестиції в реальний сектор економіки, навіть при дуже низьких ставках, являють собою великі ризики, і як тільки прибутковість почне зростає, то і витрати на ці інвестиції зростуть.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас