Нацбанк прогледів проблеми Банку Форум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк прогледів проблеми Банку Форум

Кредит&Депозит
869
Нацбанк не застосував доступні йому заходи впливу, щоб вирішити проблеми Банку Форум, збанкрутілого два роки тому. Такого висновку дійшов суд першої інстанції, і поки НБУ не вдалося його оскаржити. Позитивний результат цієї справи підвищує шанси вкладників Банку Форум подати позови про стягнення втрат з НБУ, якщо ліквідаційної маси банку буде недостатньо.
Неадекватні заходи
Національний банк запізнився і вчасно не оскаржив свій програш у справі Банку Форум. Ще 13 липня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив вимоги позивачів (заступник голови ініціативної групи вкладників і клієнтів Банку Форум Антон Катін, Тетяна Гейчук, Альбіна та Павло Сичови) і визнав протиправною бездіяльність Нацбанку.
Регулятор міг оскаржити постанову суду протягом 10 днів, але подав свою апеляцію тільки 26 липня. Тому Київський апеляційний адміністративний суд 5 серпня відхилив її, надавши НБУ 30 днів на те, щоб він пояснив суду, чому не подав апеляцію вчасно.
Суть конфлікту проста: позивачі вимагали визнати протиправною бездіяльність Нацбанку щодо неприйняття ним адекватних заходів впливу до Банку Форум, який збанкрутував на початку 2014 року. Передбачалося, що регулятор повинен був зробити це на підставі акту перевірки банку від 21 червня 2013 року і узагальнюючого висновку № 42-111/29860/БТ від 25 грудня того ж року. Суд задовольнив позов, хоча аргументація суду невідома – текст рішення засекречено.
Регулятор не визнає своєї провини. «Національний банк не погоджується з рішенням суду першої інстанції та оскаржує його в апеляційному суді», – повідомили в прес-службі НБУ.
Це не перший випадок, коли суд встановлює провину НБУ за недогляд за збанкрутілим банком. Минулого року з ініціативи клієнта Брокбізнесбанку була визнана протиправною діяльність НБУ щодо установи. Однак є й протилежні випадки. Наприклад, в ході розгляду вкладника Дельта Банку з Нацбанком суд став на бік регулятора.
Уникнення відповідальності
Юристи вважають, що в разі доведення провини регулятора в банкрутстві банку у вкладників є теоретичний шанс стягнути свої гроші. «Держава, в разі задоволення такого позову, зобов’язана буде відшкодувати завдані збитки, тобто повернути вклад і відшкодувати інфляційні втрати, неустойку, витрати на правову допомогу, які можуть становити значну суму. Це досить ефективний, хоча й складний в реалізації механізм захисту прав і законних інтересів кредиторів проблемних банків», – зазначає керуючий партнер адвокатського об’єднання Suprema Lex Віктор Мороз.
Однак в аналогічній ситуації з вкладником Брокбізнесбанку Нацбанку поки вдається уникнути матеріальної відповідальності. «У Національного банку на сьогодні відсутні зобов’язання перед клієнтами або кредиторами Брокбізнесбанку з відшкодування їм збитків», – стверджують в НБУ. Суд відмовив вкладнику у відшкодуванні депозиту за рахунок НБУ, оскільки його вимоги включені до сьомої черги виплат, а розпродаж усіх активів банку не завершився. «Факт неповернення вкладу (за рахунок активів банку. – ред.) є припущенням позивача», – йдеться в рішенні суду. Тобто тільки тоді, коли ліквідатор Банку Форум не поверне вклад, вкладник зможе стягнути гроші з НБУ.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас