Найвідоміші країни-банкрути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найвідоміші країни-банкрути

Світ
3323
16 серпня 1788 року Міністр фінансів Франції Л. де Бриенн оголосив державу банкрутом. До такого стану справ країну привів неврожай і банкрутство державної скарбниці, розореної витратами двору Людовика XVI. З тих пір банкрутства торкнулися багатьох держав. Ми пропонуємо згадати країни-банкрути, в яких дефолт відбувся зовсім недавно.
Греція – одна з останніх країн, яка оголосила себе банкрутом. 1 липня 2015 року уряд не виплатила МВФ 1,54 млрд євро. Однак це далеко не перший подібний випадок в історії країни. Якщо не враховувати невиконані зобов’язання з часів Античності, після здобуття незалежності в Греції сталося п’ять дефолтів. Зараз держборг країни досягає 172,7% від ВВП.
Двічі в 21 столітті і 8 разів за всю історію – саме стільки разів Аргентина не змогла впоратися зі своїми борговими зобов’язаннями. Найбільш сильно по країні вдарив дефолт 2001 року, який спровокував зміну урядів і заворушення в країні. Останній раз країна не виконала зовнішні зобов’язання у 2014 році.
Сьогодні Аргентина знову знаходиться на межі банкрутства. Державний борг перевищує 49,5% ВВП.
Південна Америка багата країнами банкрутами. Крім Аргентини, ще 11 державам регіону не вдалося уникнути банкрутств. А деякі навіть стали світовими лідерами в цьому антирейтингу. Венесуела (а також Перу і Еквадор) за всю свою історію ставала банкрутом 10 разів. Останній раз уряд не впорався зі своїми зобов’язаннями в 2014 році. Сьогодні країна теж знаходиться на межі банкрутства. Державний борг становить 39,6% від ВВП.
До 2008 року банківська система Ісландії мала заборгованість, яка дорівнювала 10 ВВП. У країні збанкрутувало три приватні банки, почалася депресія і економіка скоротилася на 10% протягом наступних двох років. Рішенням загальнонародного референдуму країна відмовилася виплачувати зовнішні борги. З 2011 року економіка країни росте. Проте, держборг країни дорівнює 67,6% ВВП.
У 1998 році на тлі економічної кризи в Росії був оголошений технічний дефолт за основними видами державних боргових зобов’язань. Це було наймасштабніше банкрутство за всю історію країни. З $17 млрд боргу перед МВФ країна змогла повернути тільки $10 млрд.
Сьогодні держборг Росії дорівнює 17,7% ВВП.
Експерти відзначають, що країн, жодного разу не оголошували дефолт за зовнішнім боргом, мало. У їх числі США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, скандинавські країни та Бельгія, Гонконг, Малайзія, Сінгапур, Тайвань.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас