Акціонер Укрінбанку звинувачує керівництво НБУ у зриві угод щодо залучення іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акціонер Укрінбанку звинувачує керівництво НБУ у зриві угод щодо залучення іноземних інвесторів

Фондовий ринок
564
Основний акціонер Укрінбанку Клименко звинувачує керівництво НБУ в зриві угод по залученню 2 іноземних інвесторів
Основний акціонер Укрінбанку, що ліквідується, Володимир Клименко звинувачує керівництво Національного банку у зриві угод із залучення 2 іноземних інвесторів до того, як фінустанова стала неплатоспроможною.
Про це Клименко написав в колонці на “Економічній правді”.
Екс-голова наглядової ради Укрінбанку Клименко розповів, що банк почав зазнавати труднощів після окупації Криму і Донбасу, коли 40% кредитного портфеля перестало обслуговуватися.
Також по банку сильно вдарило виведення урядом з комерційних фінустанов рахунків держпідприємств, в результаті чого стався ще більший розрив ліквідності.
Після цього був складений план фінансового оздоровлення банку, згідно з яким акціонери повинні були залучити іноземного інвестора в капітал фінустанови.
Першим інвестором, за словами Клименка, стала компанія Schneider Brothers, яка в жовтні 2015 року виявила бажання інвестувати 1 млрд гривень в Укрінбанк.
“Вони провели аудит, погодилися з проблемними активами банку. Але захотіли зустрітися і обговорити цю інвестицію з керівником НБУ. Валерії Гонтаревої на місці не було, тому зустрічалися з Олександром Пісаруком (колишній перший заступник голови НБУ). Яке ж було моє здивування, коли основним лейтмотивом зустрічі стало не залучення інвестицій, а відмовляння інвестора від роботи в Україні. “Моя вам порада: як можна швидше їдьте з цієї країни”, – неодноразово повторив Писарук”, – заявив Клименко.
Він повідомив, що після “відмовляння” Писарука інвестор втратив інтерес і угода зірвалася.
Після цього з’явився другий інвестор – ізраїльська компанія, яка підписала з Укрінбанком попередній договір про інвестування 21 млн доларів в листопаді 2015 року.
За умовами договору, гроші повинні були зайти до 1 січня., а до 8 січня в банк мав зайти 71 млн доларів.
“24 грудня я зустрічався з Катериною Рожковою (заступник голови НБУ), була узгоджена дата платежу. Через різдвяні канікули переказ міг бути здійснений не раніше 28 грудня, відповідно, ми очікували грошей на рахунках 29-30 грудня. Але в Національному банку України цієї дати чекати не стали. Увечері в банк була введена тимчасова адміністрація”, – нарікає колишній власник Укрінбанку.
Клименко вважає, що з його боку не було порушено жодного пункту фінансового оздоровлення банку.
Як повідомлялося, 24 грудня 2015 року Національний банк визнав неплатоспроможним Укрінбанк.
22 березня Національний банк вирішив ліквідувати Укрінбанк.
13 липня акціонери Укрінбанку перереєстрували його в Сєверодонецьку Луганської області під назвою ПАТ “Укрінком”.
Фонд гарантування вкладів вважає перереєстрацію Укрінбанку наміром сприяти великим позичальникам уникнути погашення кредитів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас