Скільки українців замислюються про можливий виїзд за кордон на постійне місце проживання (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українців замислюються про можливий виїзд за кордон на постійне місце проживання (опитування)

Особисті фінанси
5223
Третина українців в тій чи іншій мірі замислювалися про можливості виїзду за кордон на постійне місце проживання.
Такими є результати дослідження компанії Research & Branding Group.
Найчастіше серед причин, які змушують все кинути і поїхати українці називають низький рівень життя на батьківщині (на це послалися 31% респондентів, бажаючих виїхати на ПМЖ за кордон), копійчані зарплати (25%), зубожіння (8%), поганий стан вітчизняної економіки (6%), обридлу боротьбу за виживання (5%).
Найбільше виїхати за кордон хочуть легкі на підйом молоді люди (до 30 років) і представники так званого першого середнього віку (30-39 років), тобто, найбільш продуктивна частина працездатного населення країни, що насторожує дослідників. Адже якщо раптом всім бажаючим вдасться змінити батьківщину, то вже в найближчому майбутньому Україна повною мірою відчує поглиблення економічних проблем, а в більш віддаленому – зіткнеться з швидким старінням населення і серйозними проблемами у функціонуванні системи соціального забезпечення (виплата пенсій, соціальних допомог). У той же час найрідше про виїзд з країни замислюються особи перед пенсійного та пенсійного віку.
Той факт, що виїхати хочуть кращі з кращих підтверджує і професійний портрет респондентів. Найбільш схильні до еміграції українці з вищою і незакінченою вищою освітою. У цій категорії населення про наявність міграційних планів заявляли приблизно четверо з кожних десяти опитаних. А ось громадяни з більш низьким рівнем освіти подібного роду проекти озвучували помітно рідше – приблизно в 2-3-х випадках з десяти.
Зв’язок між сектором, в якому зайнята та чи інша група населення, і рівнем схильності її представників до міграції за кордон проявляється в наступних тенденціях. Найчастіше схильні до міграції студенти та учнівська молодь, серед яких про виїзд за кордон замислюється практично кожен другий. Дещо рідше, але все-таки частіше, ніж в середньому по вибірці (4 чоловік з 10), про готовність виїхати повідомляли співробітники великих приватних підприємствах, дрібні і середні бізнесмени, а також безробітні.
Цікаво, що покинути Україну прагнуть аж ніяк не найбідніші її жителі. Про готовність до міграції заявили в основному громадяни, яким, за їхніми оцінками, вистачає грошей на їжу і одяг, і вони здатні купувати товари тривалого користування (техніку, авто та ін.). У той же час ті, хто ледве зводить кінці з кінцями менше схильні до переїзду за кордон.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас