Зарплати в Казахстані вищі від українських — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати в Казахстані вищі від українських

Особисті фінанси
3682
Девальвація і економічна криза зробили свою брудну справу — заробітні плати в Україні в доларовому еквіваленті одні з найнижчих в СНД.
Офіційні доходи українців в рази поступаються зарплатам в інших країнах СНД. Згідно з даними Міждержавного статистичного комітету країн СНД, Україна аж на восьмому місці за рівнем доходів своїх громадян. За підсумками 2015 року середня зарплата в Україні становила близько $193.
Перше місце в рейтингу зайняв Казахстан ($565). За ним ідуть:
Росія ($560), Азербайджан ($453), Білорусь ($413) і Вірменія ($386). На шостому місці – Молдова з середньомісячною зарплатою в $245, далі йде Киргизстан ($206).
За рік офіційна зарплата в Україні “просіла” в іноземній валюті на $100 — показник 2014 року $293. Незважаючи на те, що офіційно заробітна плата в гривнях зростає, в доларовому еквіваленті вона постійно зменшується.
Згідно з даними Держстату України, у червні 2016 року середня заробітна плата в країні становила близько $215 за нинішнім курсом, що, порівняно з аналогічним періодом червня 2015 року, більше на 17,3%. Проте варто зазначити, що три роки тому в доларовому еквіваленті середня зарплата українців склала $421 за курсом тих років. Мінімальна заробітна плата в 2016 році в Україні, за даними Мінфіну, становила 1550 гривень.
Ще у 2011 році Україна за рівнем доходів поступалася лише Росії та Казахстану, однак за останні п’ять років ситуація різко змінилася.
Причини таких низьких зарплат в Україні криються в площині макроекономіки. “Можна виділити декілька факторів: сировинна орієнтація економіки України і зниження кон’юнктури сировинних ринків у світі, енергозалежність економіки країни, відсутність реформ, істотне зменшення обсягів прямих інвестицій. Всі перераховані вище фактори в комплексі призводять до відсутності зростання ВВП і скорочення доходів населення”, — коментує Ірина Прудникова, керівник рекрутингової компанії “Анкор Україна”.
За її словами, в поточній ситуації цілком зрозумілий постійний відтік фахівців з України, в першу чергу в країни Східної Європи. “Таким чином країни Східної Європи заповнюють дефіцит трудових ресурсів, які виїхали в країни Європи з більш стійкою економікою”, — говорить Прудникова.
“Найбільш затребуваними є категорії робочих спеціальностей на виробництво, а також фахівців вузькопрофільних напрямів. І, звісно, не можна не відзначити високий відсоток відтоку персоналу серед фахівців IT-галузі”, — продовжує вона.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас