Бізнес на прицілі у рейдерів. Як захиститися? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес на прицілі у рейдерів. Як захиститися?

Кримінал
675
Регістраційна реформа повернула в несподіваному напрямі. Майже одночасно з офіційною із заявою про те що разом з нею “український бізнес отримав реальний інструмент боротьби з рейдерством” стало відомо про непоодинокі випадки рейдерських атак.
Жертвами рейдерів став “Укрсоцбанк”, у якого приватний нотаріус Олег Щур на підставі підробленого рішення Окружного адміністративного суду Києва анулював реєстрацію майнових прав банку на “Горизонт Парк” і зареєстрував об’єкт за ТОВ “Проект-А”.
Крім “Укрсоцбанку” серед потерпілих також ТОВ “Новус Україна”, латвійська компанія TRI Management та інші підприємства.
З початку 2016 року в Мін’юст надійшло близько тисячі скарг на дії реєстраторів. Більшість з них пов’язані саме з рейдерськими захопленнями.
Чому це сталося?
З 1 січня 2016 року набула чинності нова редакція Закону “Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно”.
Оновлення закону позиціонувалася як крок, спрямований на спрощення процедур реєстрації, поліпшення позицій України в рейтингу Doing Business.
Втім, пробачити вдалося не тільки реєстраційні процедури. Нові правила реєстрації зробили використання старих рейдерських схем також більш простим і необтяжливим.
Як було і як стало
Позитивний момент нового законодавства в тому, що реєстрацію нерухомості можна провести у державного реєстратора або нотаріуса, заповнивши заяву, яке потім вноситься в базу даних в електронному вигляді.
Також реєстрація проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна. Це значно полегшує її процедуру.
“Однак при здійсненні операцій з нерухомістю немає необхідності предостaвлять нотаріально завірені установчі договори, що дозволяє шахраям використовувати підроблені документи”, – відзначає старший юрист юридичної групи LCF Юлія Лукошкіна.
Крім того, зараз при внесенні змін до реєстру потрібно тільки заяву, в якій вказується місцезнаходження юридичної особи. Інші документи, що підтверджують законне перебування за вказаною адресою, або договору оренди, не потрібні.
“У зв’язку з цим, зустрічаються випадки, коли по одній і тій же адресі зареєстровано безліч компаній, які насправді не існують”, – говорить експерт.
Раніше, пояснює Лукошкіна, до змін в законодавстві, механізми підтвердження були.
Так, юридична особа зобов’язувалася щорічно подавати підтвердження відомостей про себе, які також містили інформацію про його місцезнаходження.
У тому випадку, якщо поштова кореспонденція поверталася, державний реєстратор вносив запис про відсутність підтвердження відомостей в ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
У свою чергу, за її словами, це могло бути також підставою для анулювання реєстрації платника податку на додану вартість з усіма негативними наслідками.
Сьогодні, розповідає керівник практики контрактного права АТ “Вдовичен і партнери” Андрій Молчанов, чинне законодавство дозволяє без особливих зусиль і фінансових витрат зареєструвати зміну засновників або директора компанії за підробленими документами (або навіть їх копій). А також без наявності правовстановлюючих документів на нерухомість переоформити права на підставних осіб.
Юрист наводить приклад із власної практики:
“В одному випадку шахраї підробили рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим, датоване лютим 2014 року. Дата вибрана не випадково – і через окупацію Криму перевірити дійсність такого рішення більш проблематично.
На підставі цього рішення нотаріус в Києві перереєстрував право власності на цілісний майновий комплекс, розташований зовсім в іншій області, з одного підприємства (законного власника) на підставну.
В цей же день була оформлена угода купівлі-продажу нерухомості на фізичну особу. З юридичного боку, фізична особа формально стало законним і сумлінним власником нерухомості. Реальний власник дізнався про це лише через якийсь час”.
Поверненню підлягає, але …
Відібране майно реально повернути, але терміни повернення залежать від того, яке саме майно було відібрано і як це сталося.
“Наприклад, повернення незаконно зареєстрованих на іншу особу корпоративних прав, можна здійснити досить оперативно – через Комісію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті”, – говорить старший юрист ЮФ “Антика” Олександр Третьяков.
У той же час, за його словами, повернення проданої директором-рейдером нерухомості – це тривалий процес, пов’язаний з безліччю судових суперечок і без однозначних перспектив перемоги.
За словами Молчанова, процес повернення незаконно відчуженої нерухомості є нешвидким і може зайняти від 3-4 місяців до кількох років.
“Якщо звернутися до фахівців, реально повернути нерухомість і за більш швидкий термін. Наприклад, на практиці вдавалося повернути об’єкт і менш, ніж за місяць”, – розповідає він.
Для повернення нерухомості необхідно, в першу чергу, звернутися до правоохоронних органів із заявою про злочин.
Також протягом 30 днів з моменту виявлення факту переоформлення нерухомості слід звернутися до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті.
Вона може скасувати незаконні реєстраційні дії та повернути права на майно протягом одного місяця.
“У разі відмови, необхідно звертатися до судів з позовами про визнання недійсними угод по переоформленню прав на нерухомість, і скасування незаконних реєстраційних дій”, – рекомендує Молчанов.
З поверненням грошей найскладніше. “Повернення грошових коштів з рахунків компанії, яка потрапила під рейдерську атаку, може стати неможливим – досить перевести в готівку їх в банку”, – говорить Олександр Третьяков.
Способи захисту
За словами опитаних ЕП юристів, панацеї від рейдерства на тлі спрощення реєстраційних процедур немає.
Олександр Третьяков розповідає про те, що одним з ефективних і перевірених способів захисту є передача ліквідного майна компанії в заставу і іпотеку пов’язаній особі.
“Зняття обтяження – досить непроста процедура і є ефективним механізмом протидії відчуженню майна”, – говорить юрист.
Також, за його словами, можна ускладнити процедури продажу корпоративних прав в статуті компанії, ввести два підписи на документах. Один з перевірених спосіб протидії – складна система ідентифікації в банку.
Не зайвим, на його думку, буде і попереднє опрацювання дій на випадок захоплення, щоб юристи і бухгалтери компанії знали механізми термінового блокування майна і могли їх оперативно застосувати при необхідності.
Не менш важливим є і оперативний моніторинг статусу компанії за відкритими реєстрами.
“Сьогодні це дуже просто зробити. Моніторинг допоможе уникнути зайвих витрат. Адже чим раніше власник дізнався про що проходить захопленні, тим простіше і дешевше від нього захиститися”, – підсумував Третьяков.
Далі буде
Причини, чому так вийшло, криються в різних площинах.
Мін’юст стверджує, що в принципі нічого страшного не сталося. Хвилі рейдерських атак не було, а нібито, просто зараз про цю проблему заговорили.
Cобеседнікі ЕП в уряді озвучують і іншу версію: ризики того, що спрощення реєстраційних процедур призведе до рейдерських атак, було видно заздалегідь, але на них вирішили піти.
Очікувалися ефективні реформи правоохоронних органів, судової системи. Повною мірою очікування не збулися, і вийшло так, що “недореформ” привели до появи нових проблем.
Восени цього року Мін’юст планує внести зміни в чинне законодавство і посилити реєстраційні правила.
Галина Калачова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас