Російський газ у Європі почав дорожчати вперше з кінця 2014 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський газ у Європі почав дорожчати вперше з кінця 2014 року

Енергетика
1090
Ціни на російський природний газ, що поставляється в Європу, пройшли дно і почали зростати вперше з кінця 2014 року, випливає з даних Міжнародного валютного фонду. В липні 2016 року середньомісячна ціна російського газу на кордоні з Німеччиною — орієнтовний індикатор вартості газу “Газпрому” для Європи — склала $4,30 за 1 млн британських теплових одиниць (БТО), повідомив 5 серпня дослідний департамент МВФ (IMF Primary Commodity Prices). У травні цей показник знижувався 17 місяців поспіль, опускався до 12-річного мінімуму ($3,99), а в червні символічно підріс (до $4,04).
У той час як російський газ на кордоні з Німеччиною почав дорожчати, конкуруючий газ на спотовому ринку Європи, навпаки, дешевшає. За останній місяць (з 7 липня) ціна газових ф’ючерсів, що котируються в фунтах стерлінгів, на британському хабі NBP знизилася на 12,5% і в перерахунку на долари сьогодні опускалася нижче $4,3 за 1 млн БТЕ, тобто нижче ціни російського газу на німецькому кордоні. Ще на початку літа російський газ коштував на 20% дешевше, ніж на британському хабі.
“У нас ціни визначаються за формулами в контрактах. Реагувати на тимчасові перевищення контрактних цін над цінами хабів абсурдно”, — сказав РБК офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов.
У перерахунку на долари спотові ціни як на NBP, так і на іншому ліквідному майданчику — TTF в Голландії (багато європейських трейдерів вподобали цей майданчик, де контракти номіновані в євро) — в липні знизилися — багато гравців зберігають “ведмежі” позиції в газових ф’ючерсах з поставкою в найближчі місяці, говорить РБК Bloomberg аналітик Intelligence по газу, вугіллю та електроенергії Ельчин Маммадов.
“Газу на ринку зараз предостатньо, особливо з урахуванням надмірної пропозиції в Європі і початку експорту СПГ із США і Канади”, — зазначає він. Водночас підвищення цін на нафтопродукти, яке відбулося раніше в цьому році, поступово транслюється в більш високу ціну російського газу на кордоні з Німеччиною, пояснює Маммадов.
Експортні ціни “Газпрому” за довгостроковими контрактами історично прив’язані до нафтових цін. В останні три-чотири місяці нафта дорожчала, а ціни на газ “Газпрому” коригуються з певним лагом у часі, говорить старший аналітик Sberbank CIB Валерій Нестеров. А ф’ючерси на “спот” дешевшають через результати голосування щодо виходу Британії з ЄС (Brexit), сезонних особливостей деяких поставок.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас