Київський завод шампанських вин може збанкрутувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київський завод шампанських вин може збанкрутувати

Аграрний ринок
1454
Чиновники ФДМУ вирішили підвищити орендну плату для заводу в 4 рази. КЗШВ вже платить в 3-5 разів більше, ніж Артемівськ, “Одесавинпром” і Одеський завод шампанського, а після підвищення оренди цей розрив зросте до 12-21 рази. Інвестор заводу, фірма “Хейнкель”, заявляє про антиконкурентний тиск і упередженість з боку ФДМУ.
Про це стало відомо з доручення Кабміну від 01.08.2016 року Фонду держмайна, Мінагрополітики, Мінрегіону та Київської міськдержадміністрації (КМДА) за мотивами листів Henkel & Co і ПАТ “Київський завод шампанських вин” Столичний” (КЗШВ).
У своєму зверненні до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана фірма Henkel & Co. Sektkellerei GmbH, що володіє 95% акцій ПАТКЗШВ “Столичний”, заявила про порушення її прав, як інвестора, і законодавства про захист іноземних інвестицій.
29 червня 2016 року керівник Фонду держмайна (ФДМУ) Ігор Білоус направив ПАТКЗШВ “Столичний” повідомлення про підвищення орендної плати за цілісний майновий комплекс заводу з 1,298 млн гривень до 5,342 млн гривень. Це сталося внаслідок оцінки цілісного майнового комлексу, проведеного ФДМУ. За підсумками цієї оцінки, КЗШВ був оцінений в 256,413 млн гривень проти 17,259 млн гривень за станом на 31 січня 2006 року.
Фірма Henkel & Co. Sektkellerei GmbH нагадала, що вона інвестувала в створення на КЗШВ повного циклу виробництва: ємності для виноматеріалу, для бродіння, напірні і купажні ємності, системи підготовки, мийки, розливу, закупорювання, етикетування та пакування, а також автоматизовану систему управління виробництвом. Завдяки цьому вартість заводу і зросла в 15 разів.
КЗШВ “Столичний” вже платить оренду в 3,3-5,2 разів більше ніж ПрАТ “Артемівськ Вайнері”, “Одесавинпром” і “Одеський завод шампанських вин”. Якщо ФДМУ затвердить нову майнову оцінку, антиконкурентну розрив за ставкою оренди для київського заводу стане в 21 разів більше, ніж у “Одессавінпрома”, і в 12 разів більше, ніж у “Одеського заводу шампанських вин”.
Henkel звернув увагу на істотні розбіжності між деклараціями України про сприяння іноземним інвесторам і практикою дій влади. Єдиним можливим наслідком підвищення ставки орендної плати Henkel бачить банкрутство підприємства, в результаті якого він буде змушений демонтувати все поставлене їм обладнання, а 250 працівників заводу опиняться на вулиці.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас