Банки України пройшли "дно" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки України пройшли "дно" - експерти

Кредит&Депозит
1802
Українські банки відзвітували про фінансові результати за перше півріччя. Збиток діючих банків склав 9,2 млрд гривень. Це в 3 рази нижче за показник за аналогічний період минулого року, але все ще досить багато. Тобто, банківська система почала відновлюватися після фінансової кризи, але ще генерує мільярдні збитки, продовжуючи формувати резерви по проблемних кредитах, вважають експерти.
Наслідки реформи фінансового сектора поки неоднозначні. Національний банк провів стрес-тести, в тому числі двічі – для найбільших банків, затвердив програми докапіталізації і повідомив, що більшість банків ці програми виконали. Попереду стрес-тестування ще 40 банків і поетапна докапіталізація дрібних фінустанов до мінімального рівня в 500 млн гривень. При цьому норматив достатності капіталу в банківській системі становить 13%, що є близьким до гранично допустимого мінімуму на рівні 10%.
На перший погляд, банки активно почали кредитувати: гривневі кредити корпоративного бізнесу з початку року зросли на 1,6 млрд гривень (на 0,5%.) Але на тлі “завислої” в останні півроку в банківській системі надлишкової ліквідності в розмірі близько 100 млрд гривень, такий приріст кредитів все одно що крапля в морі. До того ж, якість кредитних портфелів банків залишається низькою. За підсумками стрес-тестування Нацбанк оцінив рівень непрацюючих кредитів на рівні вище 50%. А норматив кредитування банками пов’язаних осіб, зловживання яким і стало першопричиною пережитих масових банкрутств на ринку, залишається вище допустимого максимуму в 25%.
Експерти сумніваються у швидкому відновленні банківської системи і її ключової функції – кредитування, вважаючи досягнення колишніх, докризових показників, малоймовірним.
Заступник гендиректора агентства “Кредит-Рейтинг” Ольга Шубіна охарактеризувала нинішню кредитну активність українських банків як “повільну”. “Не дивлячись на деяке пом’якшення умов кредитування, переважно для середніх і малих підприємств, багато банків вважають за краще направляти ресурси в менш ризикові активи, серед яких депозитні сертифікати НБУ та облігації Міністерства фінансів”, – заявила вона.
Основними причинами цього експерт вважає високі ризики на тлі низьких темпів розвитку економіки України. Також серед факторів, що стримують кредитування: низький рівень захисту прав кредиторів, висока вартість кредитування для позичальників, високий рівень закредитованості великих підприємств.
“Відновлення довгострокового, інвестиційного, кредитування малоймовірно. Банки працюють в основному з короткостроковим кредитуванням для поповнення оборотного капіталу. Можливий незначний ріст роздрібного кредитного портфеля в зв’язку з істотним відкладеним попитом населення, оскільки відсутні позитивні зрушення в рівні доходів домогосподарств”, – прогнозує Шубіна.
Крім війни на сході України і стрімкої девальвації, фінансовий аналітик Єгор Перелигін відзначив і такий дестабілізуючий фактор, як високий рівень корупції в країні – корпоративним клієнтам дешевше купити потрібне рішення суду, чим повертати отримані кредити.
Перелигін вважає, що свого дна банківська система вже досягла, і навіть змогла від нього відштовхнутися. Але для відновлення кредитування треба зробити ще дуже багато.
А саме, знизити рівень інфляції і доларизації економіки, наростити експорт, залучити інвестиції, відновити добрі відносини з Міжнародним валютним фондом, провести реструктуризацію проблемної заборгованості, повернутися на ринки зовнішніх запозичень, а також впровадити ефективні інструменти хеджування ризиків. Одним словом, це завдання на роки.
Економіст Центру економічної стратегії Олександр Жолудь оцінює перспективи української банківської системи на найближчі 3-5 років з обережним оптимізмом. За його словами, очищення банківської системи триває, але швидше за все, всі великі потенційні банкрути вже пішли з ринку, і виведення менших за розміром банків вже не буде таким загальносистемним шоком.
Експерт вважає, що нинішні збитки банків не пов’язані з їх поточною роботою і в більшості випадків це відгомін проблем минулих років, зокрема, фінансової кризи 2008-2009 років. “Гроші, внесені акціонерами на докапіталізацію, канули як “вода в пісок”. Відбувається поступове оздоровлення системи. Відновлення буде, але це буде нова система, з іншими пропорціями кредитного портфеля, валютною структурою”, – прогнозує Жолудь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас