Львів залишить сміття: Садовий більше не бачить потреби відправляти його до Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Львів залишить сміття: Садовий більше не бачить потреби відправляти його до Києва

Казна та Політика
393
Львів більше не відправлятиме своє сміття в Київ. Столичний сміттєспалювальний завод “Енергія”, куди львів’яни відправляли третину своїх побутових відходів, закрився на ремонт до вересня, а мер Львова Андрій Садовий впевнений, що його місто вже у змозі впоратися з вивезенням і зберіганням відходів.
Поки ж завод “Енергія”, на якому спалюється до 25% столичних відходів, на ремонті, сміття направлятимуть на 5-й і 6-й київські полігони зберігання відходів. Комунальники впевнені, що додаткове навантаження на полігони не буде критичним, оскільки в сезон відпусток щоденний обсяг сміття, яке вивозять зі столиці, знижується.
Минуло трохи більше місяця від початку дії договору між Києвом і Львовом про прийом і сортування сміття, як львівська влада вирішила відмовитися від столичної допомоги.
“Ми більше не будемо вивозити своє сміття в Київ, а будемо справлятися своїми силами. Сподіваюся, в найближчій перспективі необхідність вивезення сміття в столицю не виникне”, – заявив мер Львова Андрій Садовий. За його словами, вже в цьому місяці планується почати роботи з рекультивації львівських полігонів зі зберігання твердих побутових відходів (ТПВ).
Як відомо, львівське сміття почали вивозити в столицю після того, як наприкінці травня на Львівському полігоні переробки ТПВ у с. Грибовичі сталася пожежа, в результаті якої загинули три людини. Тоді Андрій Садовий назвав інцидент “умисним підпалом”, а СБУ порушило кримінальну справу за цим фактом.
З огляду на те що столичні й львівські полігони переповнені, а сміттєспалювальний завод в Дніпропетровську не працює з 2012 року, після пожежі на Грибовицькому полігоні львівській владі нічого не залишалося робити, як домовитися про утилізацію відходів на заводі “Енергія”. До того ж міськраді Львова потрібен був час, щоб підготуватися до рекультивації полігону, яка раніше оцінювалася Садовим у 600 млн гривень.
Але нинішнє рішення львівської влади не так пов’язано з початком відновлювальних робіт на полігоні в Грибовичах, скільки продиктовано неможливістю Києва приймати відходи. З 1 серпня встав на ремонт столичний завод “Енергія” – єдиний на сьогодні в країні активний сміттєспалювальний завод. На ньому спалюють близько 25% всіх відходів Києва, а це майже 250 тис. тонн за рік.
“З 1 серпня завод призупинив прийом сміття. А з 15 серпня планується розпочати ремонтні роботи, які триватимуть до кінця місяця”, – розповів РБК-Україна головний інженер заводу “Енергія” Олександр Галченко, за словами якого, щодня завод спалює близько 700-720 тонн відходів.
За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, на заводі буде проведено ремонт бункера прийому відходів із заміною дренажної системи, каналізації, паропроводів котлів і електрики. “Паралельно будуть виконуватися роботи з капітального ремонту котла і електрофільтра № 3, а також димаря. Пуск заводу запланований на 1 вересня, прийом відходів для забезпечення пуску почнеться з 25-27 серпня”, – розповів Пантелєєв РБК-Україна. Він також уточнив, що поки сміттєспалювальний завод буде на ремонті, вивозити столичні відходи планується на 5-й і 6-й полігони.
Разом з тим, комунальні служби запевняють, що переживати киянам у зв’язку з призупиненням заводу “Енергія” не варто – столичний 5-й полігон зберігання відходів навряд чи постраждає від серйозного навантаження.
“В день Київ викидає в середньому близько 700-1 200 тонн відходів. З огляду на сезон відпусток, зараз цей показник – 600-800 тонн на добу. Навіть якщо весь цей обсяг буде депоноватися на полігоні, це не призведе до серйозних наслідків”, – пояснили в “Київкомунсервісі”.
У тому, що Львів утратив можливість спалювати своє сміття в столиці, мер міста Андрій Садовий проблеми не бачить. За його ж інформацією львівське сміття не завдало шкоди київській екології: “Київ продукує за добу понад 3 тис. тонн. Львів вивозив до Києва третину своїх відходів, лише 100 тонн в день. Це – п’ять машин. Ми за місяць вивезли до Києва стільки, скільки столиця “смітить” за день”.
У КМДА і КП “Київкомунсервіс” (спеціалізується на утилізації ТПВ) називають дещо інші цифри. За даними столичної адміністрації, за 6 тижнів допомоги Львову Київ приймав близько 200 тонн відходів на добу. “За час дії наших домовленостей в столицю було завезено трохи більше 6,5 тис. тонн сміття”, – повідомив директор КП “Київкомунсервіс” Євген Русин. За його ж словами, за червень – липень завод “Енергія” спалив більше 42 тис. тонн: “Тобто, це десь 15% відходів міста, і це не ті обсяги, які можуть нашкодити столиці”.
На відміну від Львова, Київ не витратив ні копійки на прийом і спалювання львівських відходів, заявив Петро Пантелєєв. “Ми всі витрати покривали за рахунок місцевого бюджету. Логістика постачання коштувала недешево – це десятки тисяч гривень. Але ми не змінювали тарифи на вивезення сміття для львів’ян”, – розповів РБК-Україна Андрій Садовий.
Зазначимо, раніше «Київкомунсервсіс» повідомляв, що тариф на утилізацію відходів у Києві та Львові становить 110 грн/т. З моменту укладення договору завод “Енергія” забирав з цієї суми трохи більше 85 гривень. Таким чином, щоденна доставка 100 тонн львівського сміття в Київ коштувала перевізникам 11 тис. гривень, а завод “Енергія” заробляв за день близько 8,5-8,7 тис. гривень.
Марія Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас