Без українського газового транзиту Заходу доведеться ще більше фінансувати бюджет України - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без українського газового транзиту Заходу доведеться ще більше фінансувати бюджет України - експерт

Казна та Політика
688
Прагнення Заходу за будь-яку ціну зберегти український газовий транзит виходить із суто прагматичних міркувань, вважає експерт брюссельського інституту “Схід-Захід” Данило Бочкарьов.
“Після подій 2014 року близько третини видаткової частини бюджету України – це різні кредити і безоплатна допомога країн ЄС, США та міжнародних організацій. Кожна третя витрачена гривня – це в основному американські та європейські кредити, кредити МВФ або допомога. А якщо з газовим транзитом зникнуть ще мільярд або два доларів, то за це хтось знову повинен платити”, – сказав Д. Бочкарьов.
“По-друге, якщо транзиту не буде, то тиск в ГТС України різко впаде і доставляти природний газ із газодобувних регіонів країни – так, наприклад, в Полтаві добувають приблизно половину всього українського газу – в інші області буде досить складно”, – зазначив експерт.
Він пояснив, що українська сторона не тільки транспортує російський газ, але і забезпечує за рахунок великих обсягів транзиту достатній тиск, підтримує безперебійне функціонування ГТС України. “Якщо не стане транзиту, то тиск в трубопроводах впаде і доведеться вкладати додаткові кошти в модифікацію наявної системи газопроводів, щоб транспортувати газ, який видобувається в Україні, по всій країні”, – уточнив співрозмовник агентства.
“Коли транзит великий, – додав Д.Бочкарев, – а в цьому році він може сягнути 80 млрд куб. М, то його тиск забезпечує розподіл власного видобутку в 20-21 млрд куб. М без вкладення додаткових коштів, а ці додаткові кошти також треба буде десь знайти “.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас