Апеляційний суд Литви відмовив Україні в екстрадиції обвинуваченого у справі про розкрадання 6 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Апеляційний суд Литви відмовив Україні в екстрадиції обвинуваченого у справі про розкрадання 6 млрд доларів

Кримінал
1252
Апеляційний суд Литви в п’ятницю 29 липня відмовив Україні та Казахстану в екстрадиції Сирима Шалабаєва, якого звинувачують у співучасті в незаконному привласненні та розтраті 6 млрд доларів.
Про це повідомляють в юридичній фірмі «Ільяшев та Партнери», яка представляє український і казахстанський БТА Банки – потерпілі від дій ОЗУ Аблязова-Шалабаєва.
В Україні громадянину Казахстану С. Шалабаєву загрожувало до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією викраденого (більше 6 млрд ДСША) на користь бюджету України (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України).
«Відмовивши в екстрадиції, литовський суд водночас задовольнив нашу заяву і визнав раніше винесене рішення англійського суду про стягнення збитків на користь банку», – прокоментував ситуацію старший партнер юридичної фірми «Ільяшев і Партнери» Роман Марченко. – Банк буде і надалі продовжувати використовувати всі законні способи для повернення викрадених коштів, а також клопотати про те, щоб тепер сама Литва судила Шалабаєва за скоєні злочини».
Нагадаємо, що С. Шалабаєв, а також його шурин – екс-власник БТА Банку Мухтар Аблязов та інші члени організованого злочинного угруповання звинувачуються у завданні банку збитків на загальну суму понад $6 млрд.
Діяльність Аблязова і його спільників є предметом кримінального розслідування правоохоронних органів України, Казахстану, Росії, Кіпру, Латвії, Угорщини та інших країн. Раніше англійські суди вже задовольнили позови БТА проти Аблязова і його подільників на суму понад $4 млрд, з’ясувавши, що розкрадання коштів банку відбувалися через більш ніж 900 спеціально створених офшорних компаній.
У 2011 році Англійський суд засудив Шалаба’ва до 18 місяців тюремного ув’язнення. У вироку Шалабаєву британський суд зазначив, що він «грав центральну роль в приховуванні доходів, одержаних злочинним шляхом», і що як бенефіціарний власник низки компаній, через котрі відмивалися викрадені кошти, Шалабаєв «давав інструкції і брав участь в адмініструванні значних активів таких компаній». Шалабаєв термін не відбув, сховавшись з Англії, проте на вимогу України 28 липня 2015 року був затриманий у Вільнюсі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас