Високі ризики: чи залишиться Deutsche Bank на плаву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високі ризики: чи залишиться Deutsche Bank на плаву

Фондовий ринок
1135
На тлі численних неприємностей майбутнє найбільшого німецького банку виглядає досить туманним. МВФ навіть назвав його найнебезпечнішим банком у світі. Чи варто хвилюватися?
Уже більше року Deutsche Bank не сходить з перших шпальт газет. Рекордний збиток в 6,8 мільярда євро в 2015 році, пікірувальний курс акцій, закриття кожної четвертої філії, чутки про можливий поділ бізнесу – в таких умовах найбільший в Німеччині фінансовий інститут “швидше зомбі, ніж чемпіон”, написав недавно британський тижневик The Economist.
Додатково до всього в червні Міжнародний валютний фонд (МВФ) назвав Deutsche Bank найнебезпечнішим банком у світі, оскільки він створює більше системних ризиків за будь-який інший фінансовий інститут.
Не вистачає капіталу
“Складно сказати, наскільки Deutsche Bank небезпечніше, ніж такі його конкуренти, як Goldman Sachs, HSBC, Morgan Stanley або Barclays”, – міркує професор управління фінансовими ризиками у Франкфуртській школі фінансів і управління Мартін Хельміх (Martin Hellmich). Проте, додає він, частка власного капіталу в балансі банку, що становить близько 1,6 мільярда євро, у Deutsche Bank нижче, ніж у конкурентів: “Коли бачиш цю комбінацію – дуже сильні зв’язки з багатьма клієнтами по всьому світу завдяки великим обсягам торгівлі та водночас нестачу капіталу – стає зрозуміло, на чому ґрунтуються оцінки МВФ”.
Deutsche Bank вже порівнюють з американським інвестбанком Lehman Brothers, банкрутство якого у 2008 році подіяло як запальна суміш для світової фінансової кризи. Тепер особливе занепокоєння викликає гора деривативів на балансі Deutsche Bank – цінних паперів, які використовуються експортерами для страхування від фінансових ризиків, пов’язаних з коливаннями валютних курсів і процентних ставок. “У Deutsche Bank дуже складний інвестиційний підрозділ з масштабною торгівлею деривативами, – зазначає Крістофер Вілер, банківський аналітик в Atlantic Equities у Лондоні. – І не зовсім зрозуміло, наскільки великі ризики в цьому портфелі”.
Деривативи на 42 трильйони євро
Згідно з останнім фінансовим звітом самого Deutsche Bank, загальна вартість деривативів на його балансі становить рекордні 42 трильйони євро. Це один з найбільших портфелів у світовій фінансовій галузі. Для порівняння, щорічний обсяг всього ВВП Німеччини становить 3 трильйони євро.
Така величезна сума виникає в результаті простого складання сум всіх контрактів за деривативами, навіть якщо частина з них фактично була анульована. За словами Хельміха, торгівля деривативами завжди пов’язана з так званим контрагентним ризиком. У довгому ланцюжку взаємних угод банкрутство банку може повалити в хаос багато інших компаній – такий ефект доміно якраз і спостерігався під час кризи 2008 року.
Правда, торгівля деривативами сьогодні регулюється суворіше, ніж раніше, тому банки мають виділяти більше капіталу для проведення угод з цими фінансовими інструментами. “Висока активність Deutsche Bank на ринку деривативів означає, що до його власного капіталу висувають високі вимоги, – пояснює Хельміх. – Це ще один момент, який чинить тиск на банк”.
Італійські банки в центрі уваги
Саме в зв’язку з недостатністю капіталу Deutsche Bank наприкінці червня і провалив стрес-тест у США. Однак малоймовірно, що він провалить і стрес-тест європейських банків, результат якого Європейська служба банківського нагляду (EBA) оголосить увечері в п’ятницю, 29 червня, вважає Крістофер Вілер з Atlantic Equities. Втім, додає він, це залежить не стільки від самого банку, скільки від стрес-тесту.
“В результаті стрес-тесту EBA знову оприлюднить масу цифр, які навряд чи можна зрозуміти”, – міркує Вілер. За його словами, головна складність тут у тому, що в Німеччині банки інакше підходять до проблеми поганих кредитів, ніж, наприклад, в Італії. А в США стрес-тест взагалі більш зрозумілий та інформативний, додає експерт.
Особливу увагу під час оголошення результатів тесту EBA буде цього разу зосереджено на італійських банках. У зв’язку з нестачею у банків капіталу італійська влада заговорила про надання їй державної фінансової допомоги, що, втім, заборонено новими правилами єврозони. Однак, якщо стрес-тест провалить третій за розміром банк у країні та найстаріший із діючих у світі Monte dei Paschi di Siena, для Італії, можливо, буде зроблено виняток.
Річ у назві
“Якщо в Європі банки опиняються у складній ситуації, інші банки теж відчувають тиск”, – зазначає Мартін Хельміх з Франкфуртської школи фінансів та управління. Перш за все, це стосується банків, активно залучених у торгові угоди, таких як, наприклад, Deutsche Bank.
Проте малоймовірно, що німецькому гігантові доведеться просити фінансову допомогу або що його спіткає доля Lehman Brothers і йому доведеться оголошувати про банкрутство, вважає експерт. На його думку, Deutsche Bank очікує довгий і болісний період реорганізації: “Може дійти і до поділу банку на різні бізнес-напрямки”.
Лондонський аналітик Крістофер Вілер упевнений, що Deutsche Bank зможе сам упоратися зі своїми труднощами і тільки в крайньому випадку буде позичати на ринку капіталу. Але навіть якщо настане критичний момент, Deutsche Bank навряд чи піде на дно, додає аналітик: “Рішення полягає вже в його назві: Deutsche Bank (“Німецький банк”. – Ред.), – говорить Вілер. – Німеччина зробить все, щоб допомогти йому впоратися з проблемами”.
Андреас Беккер, Ірина Філатова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас