Названо справедливу ціну автогазу в Україні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо справедливу ціну автогазу в Україні - експерт

Особисті фінанси
3156
В Україні стрімко ростуть “сірі” поставки скрапленого газу – газу, з якого не сплачуються податки і збори. Якщо раніше “лівим” був кожен третій літр такого палива, то тепер – кожен другий, розповів президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук.
Саме ухилення від бюджетних платежів, за його словами, дає можливість постачальникам занижувати ціну автогазу.
“Кожен заправний модуль, який встановлений нелегально, приносить своєму власнику до 4 грн з літра, а легальний – 10-15 копійок. Сьогодні практично 90% легального ринку зрідженого газу на ньому взагалі нічого не заробляють. Ми неодноразово зверталися в усі можливі інстанції, але результату це не дало. Зараз готуємо лист Президенту”, – зазначив Косянчук.
До слова, газовий модуль коштує близько 20 тис. грн, отже, окупається за кілька місяців. Він не має фундаменту і за потреби переїжджає з місця на місце. Бувають ситуації, коли під виглядом демонтажу їх просто перевозять на інше місце, де вони продовжують спокійно працювати.
Експерти запевняють, що 50-копійчане подорожчання автогазу, яке відбулося минулого тижня (до 10,35 грн/л) влаштували саме “сірі” заправники. Саме вони найчастіше першими підвищують свої цінники, оскільки їхні ціни навіть після зростання виглядають привабливіше, ніж у офіційних АЗС, які сплачують усі податки та збори.
“Ринок газу монополізований, цивілізована конкуренція на ньому відсутня. Через це трейдери не зацікавлені в збереженні якогось рівня ціни. Їм все одно – у них попит є і буде, за будь-якої ціни. Вони не зацікавлені в стабілізації цін, зниженні цін, у споживачі”, – запевнив заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
За словами Леоніда Косянчука, чесною ціною газу є та, що становить 40-50% вартості 92-го бензину. Тобто, з урахуванням всіх податків справедлива ціна автогазу має зараз складати 10,83 грн/л. Якщо цінник на газовій АЗС істотно менше (на 1-2 і більше гривень), це ознака того, що стоїть така заправка незаконно і, швидше за все, без дотримання будь-яких норм безпеки.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас