Запаси на зиму: експерти розповіли, що буде з цінами на овочі в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запаси на зиму: експерти розповіли, що буде з цінами на овочі в Україні

Аграрний ринок
1741
Овочі борщового набору врожаю 2016 року коштуватимуть українцям дешево весь наступний рік.
Про це заявив керівник компанії “Агроаналіз” (Херсонська область) Вадим Дудка.
“У минулому сезоні більшість овочів борщового набору виявилися більш ніж прибутковими – рентабельність перевищила 100%. У результаті багато фермерів помітно розширили посівні площі. Так що пропозиція овочів різко зросла, а по деяких позиціях спостерігається їх перевиробництво”, – пояснив він причину позитивного прогнозу.
В першу чергу, українці побачать зниження цін на картоплю. Площі під цим овочем планомірно скорочувалися кілька років поспіль. За даними Державної служби статистики, якщо в 2012 році під нього відвели 1,44 млн га, то в 2013 році – 1,39 млн га, в 2014 році – 1,34 млн га, а в 2015 році – 1,29 млн га.
Однак в поточному сезоні картопляні поля збереглися на рівні минулого року. Крім того, в основних регіонах, що спеціалізуються на цій культурі (центр і північний захід країни) не було особливих природних катаклізмів, які б загрожували майбутньому врожаю. Тому, на думку Дудки, загальний картопляний вал обіцяє виявитися, як мінімум, на рівні торішнього (20,8 млн тонн).
Відповідно, немає особливих причин і для цінових стрибків. Більш того, за словами експерта, ціни на молоду картоплю в Україні в цьому році почали знижуватися раніше звичайного – в травні замість червня.
“Можна очікувати, що недорогими будуть і середні сорти. Цілком можливо, що ціни, порівняно з минулим роком, навіть знизяться”, – додав Дудка. Зараз картопля подешевшала на 7%. Наприклад, на київському ринку “Столичний” її пропонують по 3-5 грн/кг.
Фермерам, які зробили ставку на капусту, зараз набагато гірше, ніж картоплярам. За цією культурою зараз спостерігається, мабуть, найбільше перевиробництво.
За його словами, деякі господарства пропонують капусту середніх сортів лише по 30 к./кг на умовах самовивозу, але навіть за такими низькими цінами її ніхто не бере.
“Деякі господарства можуть реалізувати продукт в торгові мережі по 1 грн/кг, але тільки “у навантаження” – якщо вони постачають рітейлерам інший, більш ліквідний товар, ті погоджуються прийняти і капусту”, – розповів експерт. Варто зазначити, що рік тому оптові ціни були вище в півтора-два рази.
Уже три тижні стрімко знижуються ціни на моркву. Ті, хто вирощував ранні сорти і додатково витрачався на те, щоб вкривати посіви, вже на межі рентабельності. На “Столичному” вартість моркви становить близько 5,5 грн/кг, але в регіонах її віддають по 4 грн/кг, а з полів і геть по 2-2,5 грн/кг.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас