МОЗ пропонує міжнародникам контракти, умови яких неможливо виконати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МОЗ пропонує міжнародникам контракти, умови яких неможливо виконати

Казна та Політика
366
Громадські організації вимагають від прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016 рік і зупинити штучне блокування Міністерством охорони здоров’я нового закупівельного циклу.
Про це йдеться у відкритому листі до прем’єра, оприлюдненому Антикорупційної групою “Реанімаційного пакета реформ”, БФ “Пацієнти України” та ГО “Центр протидії корупції”.
За словами активістів, чиновники МОЗ голосно і публічно почали закупівельний цикл 2016 року, надіславши міжнародним організаціям відповідні контракти. Втім, на практиці документи виявилися низької якості, а окремі пункти в них такими, що суперечать українському законодавству і здоровому глузду.
Фактично чиновники МОЗ пропонують міжнародним організаціям підписати угоди, які неможливо виконати.
Зокрема, в контрактах йдеться про необхідність поставити 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту.
Це є дискримінаційною нормою для учасників торгів і автоматично призведе до підвищення закупівельної вартості ліків.
Крім того, за українським законодавством всі постачальники мають вдвічі більший термін постачання, а саме – 180 днів з моменту оплати.
Активісти проаналізували розіслані міжнародним організаціям контракти і виявили грубі помилки та небажані положення, скопійовані з торішніх контрактів.
Так, контактною особою в документах зазначено колишнього заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегинця, який звільнився ще в червні. А курс валюти для британського агентства пропонують рахувати за “внутрішнім обмінним курсом валют ООН”.
Все це свідчить про те, що керівництво Міністерства охорони здоров’я навіть не дивилося, що і кому надсилало.
Слід зазначити, що міжнародні організації ще в травні цього року першими надіслали МОЗ рамкові контракти-пропозиції, якими планувалося почати новий закупівельний рік. Втім, у Міністерстві їх проігнорували і лише через кілька місяців надіслали свої неякісні варіанти угод.
У відповідь на це міжнародні організації повідомили МОЗ про неможливість підписання договорів, які суперечать українському законодавству.
Також активісти вимагають провести внутрішнє розслідування в зв’язку зі службовою недбалістю співробітників МОЗ, причетних до підготовки неякісних контрактів, і притягнути їх до дисциплінарної відповідальності.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас