Українці в червні поліпшили оцінку особистого матеріального стану (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці в червні поліпшили оцінку особистого матеріального стану (дослідження)

Особисті фінанси
638
Споживчі настрої українців у червні покращилися за рахунок підвищення оцінки особистого матеріального становища, відповідний індекс виріс на 2,4 пункту – до показника 52,7.
Про це повідомляється в дослідженні, опублікованому на сайті GfK Ukraine.
При цьому українці в червні стали більш оптимістичними щодо практично всіх складових споживчих настроїв – очікувань розвитку економіки, особистого добробуту, динаміки безробіття, доцільності великих покупок і девальваційних очікувань.
Водночас інфляційні очікування українців погіршилися за рахунок перспектив підвищення цін на житлово-комунальні послуги.
“У червні виросли всі складові індексу споживчих настроїв, а найбільше – індекс поточного матеріального становища, що може бути пов’язано із сезонною дефляцією. Незважаючи на поточне зниження цін інфляційні очікування зросли, враховуючи подальше підвищення комунальних тарифів”, – зазначили аналітики GfK Ukraine.
Нагадаємо, в Україні у червні порівняно з травнем зафіксовано дефляцію на рівні 0,2% після інфляції в травні на рівні 0,1% до попереднього місяця. З початку року, в січні – червні, споживчі ціни в Україні зросли на 4,9%.
Згідно з наведеними даними, у червні в Україні порівняно з попереднім місяцем найбільше подешевшали овочі – на 9,2%, одяг – на 2,5%, цукор – на 2%.
У річному вираженні найбільше подешевшали яйця – на 19,5%, овочі – на 19,4%, фрукти – на 14,5%.
Найбільше зростання цін в червні до травня зафіксовано на алкогольні й тютюнові вироби – на 2,7%, на яйця – 2,6%. У річному вираженні найбільше подорожчали гаряча вода і опалення – на 63,6%, електроенергія – на 56,4%.
Національний банк України прогнозує уповільнення споживчої інфляції в Україні за підсумками 2016 року до 12%, Міжнародний валютний фонд – до 15,1%, Світовий банк – до 15%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас