Парубій пояснив, чому не звільняє депутатів за невідвідування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парубій пояснив, чому не звільняє депутатів за невідвідування

Казна та Політика
760
Розв’язати проблему з поганою дисципліною у Верховній Раді України допоможе громадський тиск. Про це, підбиваючи підсумки минулої сесії парламенту, заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.
“Після того як ми фактично перемогли кнопкодавство, у нас з’явилася проблема з кількістю депутатів, необхідних для прийняття рішень, і з відвідуваністю депутатів. Перше – дисциплінарні порушення, які можу ввести я як голова Верховної Ради. Друге – громадський тиск”, – зазначив Парубій.
Він також пояснив, що не може звільнити депутата або усунути його надовго від роботи.
“Коли мені на Фейсбуці пишуть: “Чому ви не звільните їх з роботи через невідвідування?”- на жаль, це люди, які не розуміють процес роботи парламенту і статус депутата. Депутат за своєю суттю і логікою є особою, на яку дуже складно мати механізми впливу. Але один із механізмів був знайдений. Це вірахування із зарплати за невідвідування сесії Верховної Ради України”, – сказав Парубій.
Він також зазначив, що за період з часу ухвалення цього рішення Верховна Рада зекономила півтора мільйона гривень.
“Уже був введений певний елемент імперативного мандата. Ми дозволили політичним фракціям, якщо депутат покинув їхні ряди, відкликати його депутатство. Я повністю прихильник того, щоб громадяни могли зібрати ініціативну групу, зібрати підписи і відкликати того депутата, якого вони обрали. Але якщо ви запитаєте у мене, чи є в залі голоси за такий закон, я відповім, що очевидно немає. Це питання знаходиться в дискусії. І ми знаходимося в дискусії між логікою існуючих політичних процесів, коли деякі депутати (особливо бізнесмени), потрапивши в парламент, забули про виконання своїх обов’язків і займаються виключно бізнесом, а з іншого боку ми знаходимося в дискусії з нашими європейськими партнерами, які вважають, що недоторканність депутата гарантує його повноцінну діяльність і не може бути ніяких обмежень його політичної позиції та його політичного шляху”, – пояснив Парубій.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас