«Союз» ухиляється від ліквідації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Союз» ухиляється від ліквідації

Кредит&Депозит
554
Власник банку «Союз» Сергій Дядечко виграв уже другий суд у Нацбанку. Сергій Дядечко готовий судитися з регулятором у всіх інстанціях, оскільки не вважає, що можна ліквідувати його кредитну установу через «кілька невклеєних фотографій».
Власникові банку «Союз» Сергію Дядечку вдалося визнати недійсним рішення Нацбанку про повторну ліквідацію кредитної установи, ухвалене 28 квітня. «Окружний адміністративний суд Києва 12 липня задовольнив позов у ​​повному обсязі. НБУ готує апеляційну скаргу», – повідомили в прес-службі регулятора.
Як ідеться в рішенні суду (копія є у FinClub), суддів здивував той факт, що в акті безвиїзного нагляду від 15 березня зазначено десять порушень, але в суд НБУ подав інформацію тільки про три порушення, а під час судового засідання 22 червня зміг чітко назвати лише два.
Суд вирішив зобов’язати Нацбанк відновити роботу «Союзу» як діючого банку, повернути його в усі інформаційні системи, до яких «Союз» було приєднано.
За другим колом
Вперше Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію банку «Союз» 15 березня – за «систематичне порушення» законодавства в сфері фінансового моніторингу. «Банк створював перешкоди проведенню перевірки в березні 2016 року», – зазначили в НБУ.
Але вже 28 березня Окружний адміністративний суд Києва за позовом власника банку Сергія Дядечка визнав протиправним і скасував рішення Нацбанку. Своє рішення суд аргументував тим, що на момент ліквідації ні банк, ні його посадові особи не притягалися до адміністративної або кримінальної відповідальності за порушення законодавства в сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом. «При цьому відсутність вироку суду по кримінальній справі не говорить про відсутність порушення банком законодавства з питань фінансового моніторингу», – парирували тоді в НБУ.
26 квітня НБУ і Фонд гарантування вкладів фізосіб програли апеляцію. Однак НБУ не повернув ліцензію, а 28 квітня повторно відправив «Союз» на ліквідацію. За весь період спору банк «Союз» так і не пустив ліквідатора ФГВФО в центральний офіс.
Крапку у справі про першу ліквідацію досі не поставлено: провадження за касаційною скаргою НБУ було відкрито 18 травня, а 31 травня суддя Вищого адміністративного суду відкрив провадження за касаційною скаргою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, об’єднавши його з провадженням за скаргою Нацбанку. Засідання суду щодо цієї справи ще не було.
Правовий вакуум
Обидва рішення Нацбанку про ліквідацію «Союзу» Сергій Дядечко називає «повним беззаконням» і розраховує виграти й касацію щодо першого рішення, і всі суди про повторну ліквідацію. «Якщо Нацбанк десять разів прийматиме рішення про ліквідацію, ми десять разів будемо оскаржувати його. Якщо потрібно буде, звернемося до Європейського суду», – сказав він.
Поки жодному власнику з більш ніж 80 банків, виведених з ринку від початку 2014 року, не вдалося відновити роботу своєї кредитної установи. У ситуації, схожій з банком «Союз», виявився “Укрінбанк”: суд визнав ліквідацію банку незаконною, але НБУ не поспішає повертати йому ліцензію. Однак власник “Укрінбанку”, скориставшись правовим вакуумом, вирішив, що банк більше не перебуває ні під контролем НБУ, ні під контролем ФГВФО, тому моментально перереєстрував його до Луганської області.
Був ще один цікавий випадок. Компанія Олега Бахматюка Perusta Constructions заборонила ФГВФО пропонувати Нацбанку оголошувати про ліквідацію банку «Фінансова ініціатива». Поки триває суд, в банку працює тимчасова адміністрація.
Не мають наміру зупинятися і в «Союзі». «Наше завдання – відновити роботу банку «Союз». Якщо це не вдасться зробити через два-три роки, ми доб’ємося цього через чотири-п’ять років. Незаконно виводити з ринку банк за результатами незавершеної перевірки або за те, що у нього не вклеєні фотографії в кількох справах», – сказав Сергій Дядечко.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас