Подорожчання газу на АЗС економічно обґрунтоване, і ціна може вирости ще, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання газу на АЗС економічно обґрунтоване, і ціна може вирости ще, - експерт

Особисті фінанси
7240
До подорожчання зрідженого газу на українських АЗС призвели зрозумілі й економічно обґрунтовані причини.
Таку позицію озвучив експерт паливного ринку, заступник директора “Консалтингової групи А-95” Артем Куюн.
“По факту, тут нового нічого сказати не можу. Всі ці чинники, що призвели до цього подорожчання, вони відомі та обґрунтовані. Це і дефіцит, викликаний скороченням поставок з Росії: десь близько 20% не дійшло на ринок, і розгорнулася боротьба за той ресурс, який є. Але ці чинники – вони потроху себе вичерпують.
За словами експерта, основний фактор росту ціни на газ в Україні – це його дефіцит.
“Це дефіцит газу. З Росії стало менше надходити і з Білорусі теж. Росіяни роблять, по-перше, газ і, по-друге, сировину, потім везуть у Білорусь, і ті виробляють теж газ для нас, у тому числі.
І на російському ринку, на внутрішньому сезонно дуже підскочив попит, тому ціни в Росії виросли. Відповідно, і експортні ціни зросли. Внутрішній ринок став дуже привабливим, і сюди також “наклався” ремонт на одному з ключових заводів-виробників, які сюди (в Україну) постачають газ. І сюди ж “наклався” ще й збій у поставках сировини в Білорусь. Тобто росіяни урізали поставки – білоруси відчули дефіцит сировини. Все це склало дефіцит, який оцінюється в 20-25% від обсягів ринку.
Але, як ми бачимо, газ не зникає, просто у нього виросла ціна, довелося запаси проїсти, які є в Україні трохи у трейдерів, тому ціна, яка зараз є на стелах, вона ще має потенціал десь на гривню до зростання”, – зазначив А. Куюн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас