Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні

Казна та Політика
554
Дзеркальні санкції проти Росії, які зараз планує запровадити Кабмін, можуть завдати більше шкоди Україні, ніж країні-агресору.
Комісар Європейського Союзу з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоханнес Хан переконаний, що посилення санкцій українською стороною у відповідь на обмеження транзиту експорту в Казахстан і Киргизстан через територію РФ негативно вплине саме на вітчизняну економіку. Про це він заявив на прес-конференції учасників засідання неформального міністерського діалогу Східного партнерства.
«Я не згоден з такими діями. Я розумію спокусу з боку України мстити у відповідь, але це не те, що зробить позитивний внесок, щоб знайти належне мирне вирішення», – заявив він.
Хан закликав Росію і Україну скасувати взаємні обмеження на торгівлю і транзит товарів. Зокрема, він закликає РФ відмовитись від обмежень і, водночас, вважає можливі дзеркальні санкції до російського транзиту контрпродуктивними. «Я справді закликаю Росію передумати і прийняти інше рішення», – додав єврокомісар.
Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін 1 січня 2016 року запровадив обмеження щодо транзиту вантажів з України на територію Казахстану – перевезення можливо було здійснювати лише з території Білорусі із застосуванням пломб і наявності у водіїв облікових талонів.
А з 3 липня, одразу після продовження економічних санкцій проти РФ країнами ЄС і США, ці санкції були посилені. Тепер запроваджено повну заборону. Тобто Білорусь як пропускний пункт перекрито. До того ж вони поширюються на транзит не тільки до Казахстану, але і Киргизстану. Також запроваджується повна заборона транзиту товарів «під ембарго». Санкції діють до кінця 2017 року.
Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні
У відповідь український уряд 4 липня заявив про намір запровадити відповідні заходи. Однак поки Кабмін лише продовжив у відповідь ембарго на низку російських товарів на півтора року, до кінця 2017-го.
Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні
Як прокоментувала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталя Микольська, відповідний пакет рішень нині проходить остаточне узгодження в Кабінеті Міністрів. Про заходи та строк їх запровадження і дії буде оголошено пізніше, після відповідного рішення РНБО: «Ситуація екстраординарна, тому наперед не буду озвучувати дії у відповідь, які будуть вживатися. Основний принцип, з якого ми будемо виходити, це те, що дані дії слід визначати відповідно тій шкоді, яка завдається економіці України». Тобто йдеться в цьому випадку не тільки про заборону транзиту російських товарів через нашу територію.
І це не дивно, адже, як зазначає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, щодо транзиту ми перебуваємо в нерівній позиції з РФ. Якщо Росія є практично монополістом у наземному постачанні товарів до Казахстану, то для РФ українські залізниці та автошляхи не є монопольними в транзиті товарів до країн ЄС. Росія може використовувати для цього країни Балтії та Білорусь.
За словами головного економіста компанії Dragon Capital Олени Бєлан, саме тому що Росія – це дуже велика економіка, українській стороні важко буде запровадити саме такі санкції, які завдадуть значного удару по економіці країни-агресора без шкоди для українського бізнесу.
«Власне, ми накладаємо санкції на країну, яка навіть після скорочення торгівлі залишається найбільшим торговельним партнером для нас. Аналогів у світі щодо введення рівнозначних санкцій по відношенню до такої великої економіки поки немає», – підтримує думку Жолудь.
З огляду на те що від попередніх санкцій, запроваджених РФ в січні 2016-го, дуже сильно знизився український експорт, адже все йшло через територію Росії. Тому в майбутніх періодах від посилення санкцій Україна може втратити близько $400 млн в кожні наступні шість місяців.
«Коли ж взагалі не буде йти транзит, то втрати за наступні півроку будуть складати $550-570 млн. Якщо ми не можемо транзитувати, то ми не можемо і продавати свою продукцію», – пояснює Бєлан.
Так, за словами Микольської, 98% експорту в Казахстан здійснюються сухопутним шляхом, це сума товарів на $622 млн в рік. До Киргизстану здійснюється 93,3% перевезень наземними шляхами, що відповідає сумі товарів на $70 млн.
Експорт України в Росію неухильно скорочувався з 2012 року. У 2014 році частка Росії в товарному експорті України становила 17,6%, в 2015 вона скоротилася до 12,1%, а в першому кварталі 2016-го вже склала 8,4%. Станом на 1 червня цей показник скоротився до 7,9%.
Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні
Експерти не виключають можливості того, що дзеркальні санкції можуть бути контрпродуктивними і завдати шкоди, перш за все, українській економіці. Тому назвати ефективні контрзаходи опитані аналітики поки не наважуються.
«Але якщо навіть такий контрзахід, як заборона транзиту через територію України російських товарів, не було запроваджено в січні, то збитки від нього для нас будуть істотніші, ніж для Росії», – говорить Бєлан.
Наприклад, експорт транспортних послуг, за даними МЕРТ, у першому кварталі цього року склав $1,2 млрд (це 54,9% експорту послуг). Частка РФ в експорті транспортних послуг становила 54,6%, тобто $655 млн.
Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні
За даними Держкомстату, послуги залізничного транспорту в експорті послуг склали 11,4% (або $138,7 млн), автомобільного – 4% (або $49,1 млн), послуги трубопровідного транспорту – 51,1% (або $620,2 млн). Розбивка в регіональному розрізі Держкомстатом не наводиться, тому точно оцінити збитки України від перекриття залізниці й автодоріг для Росії зараз неможливо. Авіаперевезення вже закрито, тож єдиним тиском на РФ в контексті саме дзеркальних санкцій, тобто заборони транспорту, залишається трубопровід.
Як санкції проти Росії можуть зашкодити Україні
Коли ж Україна не ризикне запроваджувати санкції «проти себе», то в уряду серед важелів впливу залишаються заходи в юридичній площині. Оскільки ці додаткові обмеження РФ, за словами Микольської, є проявом торгової агресії щодо України та суперечать зобов’язанням РФ, які вона має в рамках СОТ, угоди про зону вільної торгівлі СНД, і суперечать іншим міжнародним правовим зобов’язанням, то Україна може судитися з РФ. «Тому ми паралельно до санкцій будемо піднімати це питання і в рамках міжнародних організацій, зокрема в рамках СОТ, з вимогою негайного усунення цих дій», – повідомила вона.
Леся Виговська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас