Ефект Мессі: кого слава і багатство не врятували від покарання за несплату податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ефект Мессі: кого слава і багатство не врятували від покарання за несплату податків

Кримінал
752
Одного з найбільш титулованих футболістів сучасності Ліонеля Мессі та його батька 6 липня засудили до 21 місяця в’язниці. У цій історії цікаві два моменти: вирок за несплату податків – і не комусь, а дуже відомій людині. Журналісти зібрали найгучніші справи VIP-ухильників по всьому світу і знайшли цікаві факти.
Товариші по гребінці
Крім Мессі, під перевірку податкових органів потрапили і одноклубники багаторазового володаря “Золотого м’яча” – гравці збірної “Барселони” Неймар і Хав’єр Маскерано. Останнього в січні 2016 року суд визнав винним у приховуванні 1,5 млн євро і засудив до одного року умовно і штрафу в майже половину суми. А ось Неймар, завдяки рішенню бразильського суду, в березні отримав штраф у 46 млн євро. Варто зазначити, що Мессі теж не сяде в тюрму: за іспанськими законами, такий термін може бути замінений на виправні роботи.
У 2014 році в податковий скандал потрапив керівник мюнхенської “Баварії” Улі Хенесс. Футбольного функціонера підозрювали у виведенні через швейцарські банки понад 27 млн ​​євро і в підсумку засудили до 3,5 років ув’язнення.
Податківці довго ганялися і за Дієго Марадоною. Італійська влада ще в 2001 році пред’явила скандальному футболістові звинувачення в несплаті податків з доходів, отриманих під час перебування аргентинця в “Наполі”. Йшлося про суму в понад 23 млн євро, але все закінчилося арештом майна Марадони – аж двох годинників Rolex і сережки.
Політики та олігархи
У грудні 2012 року прем’єр-міністр Сербії Александр Вучич заявив, що перед лицем закону всі громадяни рівні й відповідальності нікому не уникнути. Після цього за несплату податків був арештований відомий місцевий олігарх Мирослав Мишкович.
Тоді мільярдера відпустили під рекордну заставу в 12 млн євро, однак через чотири роки суд засудив його до в’язниці на п’ять років.
До звинувачень, пред’явлених 70-річному Мишковичу, входили розтрата коштів під час приватизації дорожньо-будівельних компаній в 2005-2010 роках, привласнення майна на 2,87 млрд динарів ($33 ​​млн на той момент) і те саме ухиляння від сплати податків.
Прокуратура вимагала для Мирослава Мишковича 12-річного ув’язнення. Адвокати наполягали, що його слід визнати невинним за браком доказів. Проблеми з доказовою базою призвели до того, що магнат був виправданий за більшістю пунктів звинувачення, за винятком ухилення від сплати податків у розмірі близько 3 млн євро.
А ось у травні на три роки ув’язнення засудили колишнього президента Сардинії та європарламентарія Ренато Сору. Суд визнав його винним в ухилянні від сплати податків на суму 2,6 мільйона євро в рамках позики, яку отримала його телекомунікаційна компанія Tiscali.
Скандали в Україні
В Україні фіскали теж дісталися до ЗМІ: у квітні 2016 року розгорівся скандал навколо відомого телеведучого Савіка Шустера. Галас стих досить швидко, та нещодавно голова ДФС Роман Насіров розповів, що готується до кінця липня передати в суд матеріали по справі журналіста.
“Офіційна позиція: тривають слідчі дії, були ідентифіковані конкретні факти несплати податків. Як тільки слідство буде завершено, слідче управління ДФС передасть матеріали в суд. У більшості країн світу несплата податків – один із найсерйозніших злочинів після вбивства і зґвалтування. В Україні несплата податків – тестування свободи слова”, – зазначив Насіров.
Багато питань у ДФС і до олігарха Костянтина Григоришина, який у Росії був оголошений в розшук за несплату податків. Однак мільярдер почав виплачувати борги, паралельно отримавши українське громадянство.
Цей факт може допомогти порушити кримінальні справи на території України й залучити Григоришина до відповідальності за численні економічні злочини.
Євгенія Костіна
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас