Людина, що біжить: чому за Онищенка взялися саме зараз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Людина, що біжить: чому за Онищенка взялися саме зараз

Кримінал
1758
Маємо ще одного народного депутата – втікача. Учора парламент дав добро на зняття депутатської недоторканності, затримання і арешт Олександра Онищенка з депутатської групи “Воля народу”. Але напередодні він, користуючись депутатською недоторканністю, спокійно полетів за кордон. Як і у випадку із Сергієм Клюєвим з “Опоблоку”, тепер правоохоронці будуть змушені вимагати його екстрадиції. Нардепа звинувачують у створенні злочинного угруповання і завданні державі збитків на суму майже 3 млрд грн.
У свою чергу депутати, які вчора “здали” свого колегу по сесійній залі силовикам, досі не розуміють, чому ті взялися саме за Онищенка і кого наступного вимагатиме заарештувати генпрокурор Юрій Луценко.
“Третя спроба”
“Справа Онищенка” – перше гучне розслідування Національного антикорупційного бюро під керівництвом Артема Ситника. “Чому саме Онищенко? Все дуже просто: це єдина справа, яку можна було швидко довести до суду із пристойною доказовою базою”, – пояснює РБК-Україна нардеп, що позиціонує себе як “антикорупціонер”.
Публічне звинувачення НАБ на адресу Онищенка стало несподіванкою для генпрокурора Юрія Луценка. У відносинах ГПУ з НАБ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою не все гаразд, адже останні передали в суд справу про корупцію військового прокурора Костянтина Кулика.
Проте генпрокурор, що називається, зорієнтувався у ситуації і в підсумку зміг записати голосування за арешт Онищенка собі в актив. Адже саме він учора з трибуни парламенту закликав депутатів “дати добро” на арешт Онищенка, тоді як Ситник і голова САП Назар Холодницький спостерігали за подіями із ложі для гостей. Хоча обидва прийшли в парламент ще до відкриття засідання і в кулуарах роздавали коментарі журналістам.
Багато з народних обранців не вірить, що НАБ взялося за Онищенка за власною ініціативою. Одні впевнені, що слідчі діяли за вказівкою президента, інші вважають, що не обійшлося без “інструкторів ФБР”, які займаються підготовкою детективів НАБ.
Як аргумент на користь версії, що справа проти Онищенка виникла не випадково, депутати найчастіше наводять інформацію про те, що ще на початку нинішнього року Державна фіскальна служба (ДФС) дала компаніям Онищенка розстрочку на сплату боргів по ренті за видобутий газ.
“Скажіть мені, як бізнесмен може створити групу і розкрадати гроші без державних діячів? Ціла вертикаль системи чиновників ставила свої підписи, засвідчила видобуток газу, реалізацію газу, а потім засвідчила звіти, які здавав Онищенко. Два роки це не було кримінальним злочином, а сьогодні стало”, – заявив учора з трибуни керівник групи “Воля народу” Ярослав Москаленко.
У відповідь Луценко пообіцяв, що “справа Онищенка” – тільки початок боротьби силовиків із “газовою мафією”, і анонсував затримання співробітників держкомпанії “Укргазвидобування”, з якою у компаній Онищенка укладено договори про спільну діяльність.
У неофіційних розмовах люди з команди президента пояснюють розстрочку Онищенку з боку ДФС просто – тому давали шанс розрахуватися з державою “полюбовно”. Один із впливових депутатів від БПП розповів РБК-Україна, що тема боргів компаній Онищенка зі сплати рентних платежів уперше спливла наприкінці минулого року під час формування держбюджету-2016.
За його словами, тоді на Банковій Онищенку пояснили, що не платити податки і мініманізувати прибуток недобре, і зажадали добровільно заплатити гроші в казну, на що той нібито погодився. Після Нового року Онищенко нібито підтвердив готовність розрахуватися з державою, після чого і народилася відстрочка з боку податківців. Але минуло півроку, а гроші державі Онищенко так і не заплатив.
“Петро Олексійович – цивілізована людина, він дав Онищенку дві спроби погасити борг, ну а третя спроба, як відомо, дається тільки на Олімпіаді”, – говорить впливовий депутат від БПП.
Соратники Онищенка по групі “Воля народу” стверджують: той розповідав їм, мовляв, узимку він зустрічався з головою НАК “Нафтогаз України” Андрієм Коболєвим і той рекомендував йому розірвати договори про спільну діяльність із держкомпанією “Укргазвидобування”. Її керівництво давно і безрезультатно намагалося домогтися від нардепа розірвання контрактів по спільній діяльності, аргументуючи це тим, що той не платить ренту. Але практично всі суди Онищенко виграв. На думку “одногрупників” Онищенка в парламенті, саме розмову з Коболєвим він мав на увазі, коли заявляв, що влада намагається “відібрати його бізнес”.
Соратники президента вважають, що історія Онищенка має послужити уроком для інших злісних неплатників до бюджету. В першу чергу для співвласника групи “Приват” Ігоря Коломойського і власника групи компаній “Фінанси і кредит” позафракційного нардепа Костянтина Жеваго. Нагадаємо, зараз держава намагається домогтися, щоб компанія “Укрнафта”, міноритарним акціонером якої є Коломойський, погасила перед держбюджетом борги з податків більш ніж на 10 млрд гривень. У свою чергу Жеваго прострочив погашення повернення рефінансування на 5 млрд гривень, яке НБУ виділив його банку “Фінанси і кредит”.
“Онищенко порівняно із Жеваго просто хлопчик, у того боргів набагато більше. Тепер нехай розуміє наслідки”, – говорить той самий співрозмовник РБК-Україна в БПП. Справді, наприкінці червня ЗМІ із посиланням на джерела в ГПУ розповсюдили інформацію, що прокуратура веде кримінальне провадження щодо керівництва банку Жеваго за фактом неповернення рефінансування. Цю ж інформацію РБК-Україна підтвердили в ГПУ.
Великий брат
Крім того, співрозмовники РБК-Україна в оточенні президента зазначають, що “справа Онищенка” може мати позитивний для держави ефект не лише на інших неплатників боргів, а й у відносинах з міжнародними партнерами. Нагадаємо, вже завтра Верховна Рада має розглянути список законів, необхідних для виконання умов щодо надання Україні чергового траншу МВФ.
У команді президента давно розповідають про те, що у американців, які мають вирішальний вплив на МВФ у питанні відновлення кредитування України, проста позиція – по-перше, чому вас повинні кредитувати, якщо деякі компанії не платять у ваш бюджет мільярди, а по-друге, де гарантії, що кредит не розкрадуть. “Справу Онищенка” можна розглядати як демонстрацію західним партнерам таких гарантій. Втім, навіть у команді президента багато хто впевнений, що НАБУ діяло “за наводкою американців”. “Фінансова розвідка США – це вам не жарт, вони все бачать, до того ж дірку в кілька мільярдів гривень складно не помітити. Ось американці й допомогли НАБ розібратися в ситуації”, – говорить один із впливових нардепів від БПП.
У тому, що в справі проти нього не обійшлося без американців, схоже, впевнений і сам Онищенко. В одному з інтерв’ю він заявив, що бізнес у нього відбирають “під продаж під американців”, правда, подробиці не уточнив. У ще одному інтерв’ю нардеп заявив, що проти нього працює “серйозне американське лобі”. Знову ж без подробиць.
Серед депутатів, які вчора голосували за арешт Онищенка, теж чимало шанувальників версії “американського сліду”. Особливо багато прихильників теорії змови – у лавах великих підприємців. Вони впевнені, що Онищенка “розірвали”, щоб спростити майбутню приватизацію “Укргазвидобування” під американських інвесторів. Справді, продаж цієї держкомпанії обговорюється давно. Але перш ніж готувати УГВ до продажу, державі потрібно вирішити проблему договорів про спільну діяльність.
Багато нардепів-бізнесмени впевнено, що саме з цією метою уряд ще в минулому році істотно підняв ренту на видобуток газу. Власне, після чого Онищенко, як і Коломойський, і припинив відраховувати державі рентні платежі. Нібито “справа Онищенка” має продемонструвати іншим підприємцям, у яких є договори про спільну діяльність з УГВ, що їх ліпше розірвати добровільно.
“Я відчуваю, що незабаром здійсниться мрія журналістів, і в Україні не залишиться великого бізнесу, а всі рішення будуть прийматися в американському посольстві», – іронізував після голосування по Онищенку один із його колег по групі “Воля народу”.
Нардепи від “Батьківщини” Юлії Тимошенко, яка публічно захищала Онищенка, але вчора все ж проголосувала за його арешт, у неофіційних розмовах узагалі стверджують, що майбутній власник “Укргазвидобування” давно відомий, за їхньою версією компанію продадуть компанії Burisma, до складу ради директорів якої входить син віце-президента США Хантер Байден.
Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко, як і її колега з РПЛ Олег Ляшко, до останнього були головними захисниками Онищенка в парламенті. Вони до останнього стверджували, що порушивши справу проти Онищенка, влада хоче забрати у нього бізнес. Недоброзичливці Тимошенко в свою чергу звинувачували її в тому, що вона заступилася за Онищенка тому, що він був одним зі спонсорів “Батьківщини”. Проте, вчора Тимошенко особисто проголосувала за арешт нардепа-бізнесмена.
Сам Онищенко неодноразово запевняв, що від не буде тікати від правоохоронців. Ще вчора вранці у парламенті нардепи були впевнені, що він з’явиться до сесійної зали і виступить на свій захист. А шанси на позитивне голосування про його арешт оцінювали досить низько. “Я думаю, що якби сьогодні Онищенко стояв на трибуні і сам звернувся, щоб зняти з нього депутатську недоторканність, зовсім інші були б голосування”, – вже після голосування сказав голова БПП Ігор Гринів.
Сам Онищенко на своїй сторінці у Facebook написав, що змушений був виїхати з країни, позаяк боявся за своє життя.
Втім співрозмовники РБК-Україна в оточенні Онищенка стверджують, що той нібито сказав їм, що поїхав після розмови з президентом. Хоча в команді Порошенка цю інформацію спростовують. “Послухайте, всі ці розмови про те, що Онищенко спілкувався з Петром Олексійовичем – вигадки. Повірте, я часто спілкуюся з президентом і ніколи не бачив у нього Онищенка”, – сказав представник президента в парламенті Артур Герасимов.
Максим Каменєв, Надія Андрікевич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас