Аналітик проаналізував можливе підвищення пенсійного віку і його наслідки для економіки країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик проаналізував можливе підвищення пенсійного віку і його наслідки для економіки країни

Казна та Політика
2879
Враховуючи ту обставину, що станом на кінець травня поточного року дефіцит пенсійного фонду України становив близько 145 млрд гривень, підстави для реформування пенсійної системи країни назріли.
Про це говорить аналітик Альпарі Антон Козюра.
На даному етапі пенсійний вік для чоловіків становить 60 років, у той час як для жінок цей показник нижче на 2,5 року, однак повинен зрівнятися з ним до кінця 2016 року.
Що стосується рівня, до якого може бути підвищено пенсійний вік, то яскравим прикладом може виступити Греція, де на даному етапі громадяни виходять на пенсію у віці 67 років. Безумовно, зазначає експерт, враховуючи поточні показники тривалості життя в Україні, такого різкого стрибка очікувати не доводиться, однак підняття пенсійного віку на 2-3 роки вже восени залишається цілком імовірним.
“Повертаючись до досвіду Греції – з одного боку підняття пенсійного віку призвело до сплеску соціальної напруги в країні, що змусило владу вдатися до референдуму, на якому розглядалася можливість відмови від співпраці із зовнішніми кредиторами, очевидно орієнтуючись на досвід Ісландії. З іншого боку, останнє підняття пенсійного віку дозволило Греції економити близько $1,2 млрд на рік. Узагальнюючи, цілком можливо припустити, що аналогічні дії уряду України дозволять економити суму, що приблизно в два рази перевищує цей показник”, – зазначив він.
Що стосується ступеня важливості підвищення пенсійного віку для України, то, за словами експерта, в умовах досить сильної залежності країни від зовнішніх запозичень з одного боку і спаду в економіці з іншого – уряд буде змушений прямувати у фарватері умов Міжнародного Валютного Фонду. Через що, до осені цілком можливо очікувати підвищення пенсійного віку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас