НКРЕКУ підвищила тариф на електроенергію для промисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕКУ підвищила тариф на електроенергію для промисловості

Енергетика
784
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила тариф на електроенергію для промислових споживачів першого класу на 10%.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній член НКРЕКУ Андрій Герус.
“Сьогодні НКРЕКУ підняла тариф для промислових споживачів: + 10% для 1-го класу, + 8,2% для 2-го класу”, – написав він.
“У п’ятницю була піднята оптово-ринкова ціна, далі вона повинна лягти в новий тариф населенню або промисловості. Вибрали промисловість”, – додав Герус.
Він зазначив, що це наймасштабніше одноразове підвищення тарифів для промисловості за всю історію НКРЕ. “І це під час задекларованої ліквідації перехресного субсидування”, – підсумував Герус.
Нагадаємо, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила оптово-ринкову ціну електроенергії для промисловості до 1,358 гривень з першого липня.
У березні Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.
За новою методикою вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою “вартість вугілля в порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.
Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації “ДТЕК” Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.
З урахуванням ПДВ новий тариф для них складе близько 130 копійок за 1 кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1 кВт/год.
За даними експертів, ціна вугілля за формулою “Роттердам+” складає 63 долари за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули складає 44,2 долара за тонну.
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики та вугільної промисловості ввести рентну плату на видобуток вугілля.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас