Вчені сформулювали моральну дилему для безпілотних автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені сформулювали моральну дилему для безпілотних автомобілів

Технології&Авто
1083
Вчені Массачусетського технологічного інституту визначили низку нерозв’язних на даний момент дилем, пов’язаних з розробкою і виходом на ринок безпілотних автомобілів. Зокрема, чи повинен безпілотний автомобіль ризикувати життям своїх пасажирів, захищаючи пішоходів.
Автопілоти запрограмовані на дотримання певних правил безпеки і не виключені ситуації, коли ці правила будуть конфліктувати одне з одним. “Припустимо, чи повинен безпілотник наїхати на пішохода або звернути з дороги в перешкоду, заподіявши тим самим шкоду пасажирам? Як його інструктувати в цьому випадку?”, – запитують автори дослідження.
Попереднє опитування показало, що люди готові звернути з дороги для того, щоб уникнути зіткнення з пішоходами, разом з тим, вони негативно оцінюють таку ж поведінку безпілотного автомобіля в аналогічній ситуації. Приміром, 76% опитаних заявили, що автомобілю краще пожертвувати життям одного пасажира заради порятунку 10 пішоходів. Коли другим питанням було запропоновано, що цим пасажиром буде сам респондент, кількість “людинолюбних” відповідей тут же знизилася на третину.
Раніше повідомлялося про те, що безпілотний автомобіль від Google, в якому перебували три працівники компанії, потрапив в аварію. Подія стала першою, в якій постраждали люди. За кермом автомобіля, який врізався в прототип безпілотного Lexus від Google, була людина.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас