Робота банків буде дистанційною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота банків буде дистанційною

Фінтех і Картки
701
Адмінпослуги держави впевнено переходять в онлайн-сферу. Багато хто відзначає зручність надання таких послуг як для звичайних громадян, так і для місцевих органів влади. Національний банк не став відставати і вже оголосив про запуск пілотного проекту BankID, за допомогою якого можна буде проводити дистанційну ідентифікацію громадян і підприємств.
В цілому, тема не нова на ринку. Подібний сервіс вже існує у Швеції, Норвегії, Фінляндії, Естонії, Латвії та інших країнах Європи.
Незважаючи на те що в Україні такий проект працює лише в тестовому режимі, у фінансових колах уже встиг відбутися конфлікт між банком-першопрохідцем системи BankID – Приватбанком і банком, якому Національний банк надав можливість впровадити даний продукт – Ощадбанком.
Нагадаємо, 8 червня Національний банк запустив сервіс BankID для дистанційного отримання українцями адміністративних послуг. Тоді ж багатьох учасників ринку здивувало, що серед учасників системи не виявилося Приватбанку, який займався розробкою і просуванням BankID протягом останніх півтора року.
“Співробітники Ощадбанку провернули блискучу операцію. Спочатку вони оголосили, що підключаються до нашої системи і прислали до нас делегацію, якій ми показали всі нюанси системи, – розповідає IT-директор Приватбанку Дмитро Дубілет. – А потім “Ощадбанк” раптом оголосив, що буде запускати альтернативну BankID, мало не використавши при цьому просто наші шматки коду”.
Три системи
Загалом Національний банк розглядав три системи запровадження проекту з віддаленого доступу до банківських даних: Норвезьку систему, систему Приватбанку та Ощадбанку.
Зваживши всі “за” і “проти”, Національний банк оголосив про рішення вибрати модель державного Ощадного банку для системи дистанційної ідентифікації клієнтів банків BankID. Про це повідомив керівник проектів та програм управління стратегії реформування банківського сектора НБУ Валерій Майборода.
НБУ зазначив, що Приватбанк був першим, хто подав цю ідею, але каменем спотикання стало те, що фінансова установа є комерційною.
Модель Ощадбанку розроблялаIT-компанія Unity-Bars, яка вже встигла зарекомендувати себе на ринку і попрацювати з комерційними банками над розробкою автономних систем.
“Ощадбанк запускає централізовану систему. Як переконаний ринковик я вважаю, що для України це не найоптимальніший шлях”, – додав Дубілет.
Як працює BankID
Нині, як пояснив Валерій Майборода, система дистанційної ідентифікації клієнтів банків BankID працює таким чином. Для того щоб отримати певну адміністративну послугу, наприклад, виписку з Державного реєстру актів цивільного стану громадян або довідку про подану податкову декларацію, клієнт банку заходить на сайт Єдиного державного порталу адміністративних послуг.
Далі він обирає необхідну йому послугу. Потім портал пропонує користувачеві обрати метод ідентифікації. При цьому необхідно обрати систему дистанційної ідентифікації BankID. Після цього користувач автоматично переспрямовується на веб-портал системи BankID, де він обирає банк, в якому обслуговується.
На сторінці банку клієнт проходить процедуру аутентифікації шляхом введення логіна і пароля, після чого автоматично заповнюється інформація про клієнта для передачі на портал. За умови успішного проходження цієї процедури, система банку передає через BankID інформацію про користувача, необхідну для його ідентифікації на порталі та отримання адміністративної послуги. В результаті користувач ідентифікується на порталі та отримує потрібну йому послугу.
Керівник проектів та програм управління стратегії та реформування банківського сектора НБУ Валерій Майборода зазначив, що проект працює в тестовому режимі, у повну версію зможе вийти вже до осені 2016 року, після того як регулятор і учасники ринку зможуть провести роботу над усіма помилками.
Директор Центру економічних досліджень і прогнозування “Фінансовий пульс” Сергій Мамедов відзначає, що після повного виходу на ринок системи BankID транзакційний бізнес збільшить свій обіг більше ніж в 6 разів.
За його словами, не тільки адміністративні послуги будуть користуватися попитом, але зросте інтерес і до інтернет-покупок.
У свою чергу, Майборода запевняє, що в майбутньому користувачі системи зможуть за допомогою технології BankID отримувати також банківські та комерційні послуги. У фінансовому моніторингу Національного банку вже розробляють шляхи для надання таких послуг. Однак, для повноцінного запуску, банки мають проявляти більшу ініціативу в наданні інформації; поки ж фінансові установи не готові до цього. Вони побоюються розкриття інформації про своїх клієнтів.
Начальник відділу технічного супроводу учасників платіжної системи НБУ Андрій Клубань роз’яснює, що ця система не буде такою, яка збирає і зберігає в собі всі персональні дані користувачів, у тому числі клієнтів банків. BankID буде використовуватися як світч, злом для хакерів зводиться до нуля.
В цілому учасники ринку пророкують світле майбутнє BankID. До кінця поточного року близько 100 фінансових установ перейдуть в дистанційну область, а до 2017 року всі банки вже успішно зможуть надавати свої послуги за її допомоги.
Юлія Кузнецова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас