Експерт розповів, які квартири часто обкрадають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, які квартири часто обкрадають

Нерухомість
9655
На 33% зросла кількість квартирних крадіжок в Україні цього року. Про те, як злодії відстежують потенційних жертв і як вберегти своє житло, розповів керівник охоронної служби безпеки “Сіріус” Ігор Ніколенко.
За його словами, є два типи грабіжників – бомжі і професіонали. Перші крадуть все, що бачать. Професіонали перед грабунком створюють групу і продумують план. З квартири забирають тільки цінні речі – техніку, прикраси, гроші, документи. Одні вистежують майбутніх жертв тижнями або місяцями. Вичікують, коли господарів не буде вдома, і обкрадають. Інші нападають зі зброєю і в масках. Вибивають двері і погрожують вбивством. Чекають, коли жертва зайде в помешкання. Людина після роботи втомлена, без зусиль і кмітливості перед грабіжниками. Зловмисники дзвонять у двері, просять про допомогу або попити води. А з боків від них стоять люди з автоматами.
“Найчастіше обкрадають квартири на першому, другому, останньому і передостанньому поверхах будинку. На нижні можна запросто залізти. Так само легко піднятися на дах багатоповерхівки, встановити там канат і по ньому спуститися до вікна верхнього поверху. Зазвичай господарі квартири відкривають там вікна без страху перед злодіями. Ще варіант – залізти у вікно. Другий спосіб – через двері. Грабіжники обирають ті квартири, в яких красиві двері, дорогі на вигляд. Але часто дорогі двері не є запорукою безпеки. Їх легко не те що вирізати, але і вибити ногою. І перш за все дивляться на господаря квартири. Де працює, як одягається, на чому приїжджає”, – говорить Ніколенко.
Зі слів експерта, злодії часто вистежують господарів.
“Злодії вже знають, кого будуть грабувати. Вже вибрали квартиру. А тепер вибирають, коли це краще зробити. Знаходять жертву в соціальних мережах. Дивляться, коли та буває онлайн. Там показується, в який час людина вийшла зі сторінки і з якого пристрою заходила. Так можна здогадатися, на роботі ви чи в дорозі, чи вдома. Часто на сторінці пишуть пости типу: на два тижні ми з сім’єю їдемо на Мальдіви. Відразу стає зрозуміло, що такі люди мають гроші і їх не буде вдома певний час, – зазначає експерт. – Щоб перевірити, чи вдома господарі, злодії дзвонять у їхні двері. Коли хтось відкриває, ті вибачаються, пояснюють, що не туди потрапили або помилилися дверима. Можуть перевіряти поштові скриньки. Якщо там лежить кореспонденція, то її нікому забирати. Можуть підкласти рекламну брошуру і перевіряють, коли її заберуть. Ще залишають позначки біля квартир. Наприклад, сірник під дверима. Тоді приходять пізніше і дивляться, чи зрушився він з місця. Ще клеять тонку нитку на двері і дверний косяк. Потім перевіряють, чи зірвали її при відкритті дверей. Чіпляють наклейки на поштові скриньки.
Часто біля вхідних дверей господарі залишають багато сміття, яке може охарактеризувати їхнє матеріальне становище. Наприклад, коробки з-під техніки після ремонту. Перевіряють також, що викидають у сміттєві баки.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас